foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

Estem a les portes d’un nou episodi plujós, però quin tipus de pluja caurà? Hi ha moltes maneres d’anomenar la pluja, però totes tenen especificitats concretes que ens serviran per entendre millor les prediccions meteorològiques o definir adequadament el meteor que observem.

Què diferencia la pluja del plugim?

El diccionari meteorològic del Termcat defineix el terme “pluja” com a precipitació de gotes d’aigua d’un diàmetre superior a 0,5 mm; per tant, científicament entraria dins del conjunt d’hidrometeors que tot seguit analitzarem.

El mateix diccionari defineix com a “plugim” el tipus de precipitació molt feble; és a dir, precipitació de gotes d’aigua d’un diàmetre inferior a 0,5 mm. D’aquest tipus de precipitació també se’n pot dir “plovisquejar” o “roina” i, evidentment, registra molt poca quantitat de pluja. També existeix la denominació “xim-xim” per a aquest tipus de pluja.

Parlem de “pluja inapreciable” quan la pluja acumulada durant un temps determinat és inferior als 0,5 l/m2.

Un tipus concret de pluja és la “pluja de fang“, com la que va caure a finals del mes d’abril a Barcelona. Es tracta del fenomen meteorològic que suma pluja barrejada amb pols, gairebé sempre, procedent del desert del Sàhara.

Un altre tipus de pluja és l'”aiguaneu“; és a dir, la barreja de pluja i de neu que es produeix quan la temperatura de la capa d’aire propera a la superfície terrestre és lleugerament superior als 0º C.

El “pluviòmetre” és l’aparell que serveix per mesurar quant ha plogut en un temps concret en un lloc determinat.

Pluja abundant: ruixat, xàfec, tempesta, tamborinada i aiguat

Els ruixats són molt habituals durant la primavera. Es tracta de precipitació sobtada i relativament intensa, però passatgera. De fet, al diccionari meteorològic es defineixen com a sinònim de “xàfec“: pluja de durada curta i d’una intensitat de la precipitació gran amb intervals de cel clars. Quan el xàfec deixa quantitats poc importants també pot anomenar-se “gotellada“.

Tempesta” es defineix com a precipitació acompanyada de llamps i trons. A casa nostra, generalment, el tipus de precipitació és la pluja, tot i que també pot ser neu o pedra. Com la gran nevada que va caure a Barcelona el 8 de març del 2010. Les tempestes també van acompanyades, sovint, de vent. Durant les properes hores la formació de tempestes serà molt alta i un dels factors que les propiciarà serà l’elevada temperatura del mar.

La “tamborinada” és un tipus de tempestat, amb trons però amb precipitació escassa o nul·la.

L'”aiguat” és la pluja més abundant de totes i produeix torrentades i inundacions, com les del temporal Gloria d’aquest gener. De vegades, es pot anomenar també “diluvi o precipitació torrencial“.