Imatge del núvol de tempesta del 22 de juliol
Nuvolada de la tempesta del 22 de juliol a Barcelona

L’aproximació d’un embossament d’aire fred en altura procedent del nord-oest d’Europa, combinada amb la insolació intensa del mes de juny, ha afavorit que a partir de mig matí de dissabte es disparés el creixement de nuvolades en zones de muntanya del nord del país.

A partir de la tarda també ho han fet en punts de l’interior. Els xàfecs i tronades s’han començat a estendre havent dinat, i l‘episodi de tempestes ha d’anar a més de cara a les properes hores.

Avisos activats de cara a un diumenge complicat pel que fa al temps

El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos de perill per intensitat de precipitació a les comarques de l’oest i el nord de Catalunya de cara al vespre de dissabte (perill moderat), i sobretot de cara a diumenge, jornada en la qual hi ha avisos de perill per intensitat a la majoria de comarques (perill moderat). El perill es preveu alt en algunes comarques de la Catalunya Central i el Prepirineu.

També s’ha activat un avís per acumulació de precipitació (més de 100 litres en 24 h) a les comarques del Berguedà, el Solsonès i Osona de cara a diumenge.

En base a aquests avisos, Protecció Civil ha activat la Prealerta del Pla Inuncat.

Menys pluja a Barcelona, però temps insegur per dies

El ruixats també afectaran la ciutat de Barcelona, per bé que en menor mesura. Els xàfecs ja podran visitar la ciutat a partir de la matinada de diumenge. Diumenge serà un dia canviant, amb risc de xàfecs i tronades intermitents. La inestabilitat s’allargarà també durant bona part de la setmana vinent.

Llamps, trons i calamarsa

Les tempestes dissabte ja han deixat calamarsa i pedra en algunes localitats i es preveu que en puguin continuar generant de cara a les properes hores.

Convé recordar que els núvols de tempesta són els únics que van associats a aparat elèctric. Aquests núvols es poden electrificar sobretot a causa dels xocs o la fricció que es produeix quan col·lideixen algunes de les partícules que els formen (fragments petits de gel o calamarsa). Quan la diferència de potencial entre parts d’un núvol de tempesta —o entre diferents núvols— és prou gran, es produeix una descàrrega elèctrica.

Els cumulonimbus són també els únics que poden generar calamarsa, pedra i altres fenòmens de temps advers com els tornados o els esclafits.

Com es formen les tempestes de tarda?

Entre la primavera i l’inici de la tardor la radiació solar és molt elevada, un fet que afavoreix que el terra s’escalfi amb celeritat des de bon matí. La calor passa del sòl a la capa d’aire que té immediatament al damunt i n’afavoreix l’elevació. Amb el pas de les hores la temperatura ambiental tendeix a incrementar-se i, de retruc, es generen forts corrents d’aire ascendent.

El vapor d’aigua que conté l’aire també s’eleva i, quan assoleix el nivell en el qual es veu obligat a condensar-se perquè es refreda, es fa visible en forma dels primers núvols d’evolució. Aquestes nuvolades, inicialment menudes, acostumen a aparèixer damunt de les muntanyes pel fet d’actuar com a palanques, és a dir, tot afavorint l’ascens de la massa d’aire per les seves carenes.

Cúmuls en fase de creixement damunt del Carlit

Si les condicions en altura són favorables —si hi ha prou aire fred i humitat a les capes mitjanes i altes de la troposfera— els núvols (cúmuls) continuaran guanyant altura i gruix fins a tenir prou entitat per descarregar els primers xàfecs.

Els ruixats d’estiu se solen produir habitualment a partir del migdia o a primera hora de la tarda, justament quan la insolació és màxima i, en conseqüència, també són els corrents d’aire ascendents els que inflen les nuvolades.

En alguns casos els cúmuls s’acabaran convertint en cumulonimbus, els núvols de tempesta per excel·lència.

Fase de maduresa i de dissipació d’una tempesta

La fase de maduresa dels núvols de tempesta coincideix amb el moment en el qual, tot  i que encara es mantenen els corrents ascendents que inflen les nuvolades, alguns d’aquests es comencen a debilitar i, per tant, no poden sostenir més en suspensió les gotes d’aigua o els cristalls de gel que contenen els núvols. És justament en aquest moment quan comença a ploure, o a caure calamarsa o pedra de forma intensa i abundant.

Cúmuls i cumulonimbus als Prepirineus

A mesura que el núvol descarrega pluja també es va debilitant de forma gradual. El motiu és que a l’interior del núvol predominen cada cop més els corrents d’aire descendents associats a la precipitació i el núvol es va desfent. Això explica per què a l’estiu, sovint, a darrera hora de la tarda o de cara al vespre torna a lluir el sol.

Tempestes a qualsevol hora, també de nit

Si la inestabilitat és molt marcada, tal com es preveu que passi a partir d’aquest dissabte al vespre, les tronades poden aparèixer a qualsevol hora del dia i pràcticament en qualsevol indret.

A banda, a la costa moltes tempestes a finals d’estiu i a la tardor es generen gràcies a la temperatura elevada del mar.