El més important per evitar que un incendi forestal es propagui és detectar-lo a temps, just quan s’inicia. Per això, aquesta temporada d’estiu, les 13 torres de vigilància que hi ha dins i al voltant del Parc de Collserola vigilen a tothora. Si veuen una columna de fum, situen l’incendi en el mapa i alerten els equips d’extinció: Bombers de Barcelona, de la Generalitat i els Agents Rurals. La resposta, asseguren des del Parc de Collserola, és de només 11 minuts de mitjana.

Torre de vigilància Collserola

Bombers de Barcelona o Bombers de la Generalitat lideraran l’extinció de l’incendi en funció del municipi en què s’hagi iniciat. Des del mes de maig, dotacions dels bombers barcelonins, ja es van instal·lar al parc de Vallvidrera, que es manté obert durant l’estiu per poder oferir una resposta més ràpida. En aquest moment, a més, l’onada de calor fa que els bombers estiguin en prealerta. Això implica mobilitzar més recursos i efectius de la ciutat i desplaçar-los cap al parc de Vallvidrera. A més, s’incrementen els reconeixements i recorreguts diaris de la zona.

Parc de Bombers de Vallvidrera

Prèviament, s’ha fet un reconeixement i comprovació dels camins que travesses Collserola i s’han revisat els hidrants. Són especialment importants les basses que hi ha arreu de les 8.000 hectàrees del parc i que serviran, en cas que sigui necessari, per abastir els mitjans d’extinció aeris.

A Collserola la situació no és tan extrema

La pluja de maig, gairebé del doble de la mitjana històrica d’aquest mes, i de l’11 de juny han fet que, per sort, a Collserola el bosc no estigui tan sec com en altres punts de Catalunya. Ara bé, això no vol dir, alerten des del Consorci del Parc de Collserola, que es pugui abaixar la guàrdia.

Collserola