El 2016, quan la DGT va començar a repartir les etiquetes ambientals dels vehicles, a Barcelona hi havia 1.773 vehicles elèctrics segons les dades de l’Ajuntament de Barcelona. L’any 2018, en ple compte enrere per a la zona de baixes emissions, ja hi havia 6.339 vehicles elèctrics a la ciutat. Tot i això, aquest tipus de vehicles encara representen una part molt petita del parc de vehicles de la ciutat, un 0,77 % del total el 2018 (827.278).

En aquest mapa interactiu pots consultar en quins barris ha crescut més el parc de vehicles elèctrics entre el 2016 i el 2018, l’últim any del qual hi ha dades del Cens de vehicles. Com més verd apareix un barri al mapa, més vehicles elèctrics ha guanyat entre el 2016 i el 2018. Els tons vermells són per als barris on el 2018 hi havia menys vehicles elèctrics que el 2016.

Amb les dades de l’Ajuntament, podem dir que Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera és el barri on ha augmentat més el nombre de vehicles elèctrics. Concretament, ha passat de 85 vehicles elèctrics el 2016 als 2.484 del 2018. Aquest increment tan accentuat s’explica perquè precisament en aquest barri té la seu l’empresa de lloguer de ciclomotors elèctrics eCooltra i, per tant, la seva flota infla els resultats. Per això, hem marcat en gris aquest barri al mapa.

Deixant a banda aquest cas concret, les Corts (482), Sant Gervasi – la Bonanova (401) i Sant Gervasi – Galvany (283) són els barris que han guanyat més vehicles elèctrics entre el 2016 i el 2018. Coincideix que el primer cas és un barri de renda mitjana-alta i els altres dos casos són barris amb rendes molt altes.

Si acostem la lupa al parc de vehicles elèctrics de la ciutat, veurem en quins barris hi ha més vehicles elèctrics de cada tipus.

Pel que fa als turismes, la Marina del Prat Vermell és el barri on n’hi ha més, concretament 237 el 2018. Cal tenir en compte que, estadísticament, aquest barri té associada la Zona Franca. El segueixen Sant Gervasi – Galvany, amb 106 turismes elèctrics, i la Dreta de l’Eixample, amb 95.

Si ens fixem en les motos, Sant Gervasi – la Bonanova encapçala el rànquing, ja que el 2018 hi constaven 355 motos elèctriques. El seu veí, Sant Gervasi – Galvany, és el segon barri amb més vehicles d’aquest tipus, 178. En el cas dels ciclomotors, de nou hem d’agafar amb cautela les dades de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera per l’efecte d’eCooltra. Deixant de banda aquest barri, les Corts és on hi ha més ciclomotors elèctrics, 487.

Per trobar les furgonetes i camions elèctrics de Barcelona hem de mirar dos pols industrials de la ciutat: la Marina del Prat Vermell i la Zona Franca i el Bon Pastor. Com a curiositat, els camions elèctrics del barri Gòtic i de la Marina del Prat Vermell es concentren en una única secció censal, a la plaça de Sant Jaume i a la zona del Port de Barcelona.