La contaminació atmosfèrica incrementa un 25 % el risc de no aconseguir la gestació en una fecundació “in vitro”. Així ho conclou un estudi del Grup de Recerques Mèdiques de l’Hospital del Mar, que analitza com afecta l’exposició a partícules en suspensió les dones durant els tres dies previs a la fecundació. En la mostra, feta a 200 dones, també s’ha comprovat que les pacients tenen un 40 % més de probabilitats de patir un avortament si abans de la transferència dels embrions han estat exposades a un ambient contaminant.

Les dones que han participat en l’estudi viuen a l’àrea de Barcelona i de Girona. Per tant, moltes viuen en indrets amb registres alts de contaminació. Segons els investigadors, les partícules en suspensió més petites són les principals responsables d’aquesta reducció de l’efectivitat de la fecundació “in vitro”, així com del risc més gran d’avortament. Aquestes partícules més petites, d’entre dues i cinc micres, estan directament relacionades amb la contaminació dels vehicles.

“El trànsit rodat ha de disminuir”

L’estudi, elaborat per la doctora Mireia González, s’ha presentat en el primer Simposi Internacional sobre Estil de Vida i Fertilitat. “Aquests estudis han de servir per conscienciar els nostres governants del trànsit rodat que hi ha a Barcelona. Ha de disminuir”, afirma Miquel Àngel Checa, especialista en obstetrícia i ginecologia de l’Hospital del Mar. Demana que les administracions treballin per reduir la contaminació a la ciutat no només per evitar malalties, sinó també per evitar que les dones vegin perillar l’efectivitat de l’embaràs.

Aquesta situació no és exclusiva de les dones que recorren a la fecundació “in vitro”. Segons els autors de l’estudi, les pitjors taxes d’embaràs i el risc més alt d’avortament es produeixen també en les dones que no estan sotmeses a aquest procés.