L’hivern, tot i que tard, semblava haver arribat de cop i per quedar-se. El fred fa dies que no dona treva i qui més qui menys ja ha fet canvi d’armari i ha encès la calefacció o l’estufa.

Vent de sud per normalitzar la temperatura

El temps de la setmana vindrà marcat per una potent borrasca atlàntica. El centre quedarà molt lluny de Barcelona i se situarà cap a l’oest de les illes Britàniques, tot i que a finals de setmana podria bascular més cap al sud o enviar-nos alguna baixa secundària.

Sigui com sigui, la situació va encaminada a un canvi d’escenari radical. Deixarem enrere les continues entrades de vent de nord i nord-oest de les darreres setmanes que han portat el fred a casa nostra. En canvi, ens arribaran masses d’aire de sud i sud-oest, molt més temperades.

meteograma per a Barcelona. A partir de dijous tots els escenaris donen una pujada clara de la temperatura. Font: wetterzentrale.

El punt d’inflexió s’entreveu aquest dijous, moment en què, tot i els núvols, la temperatura tirarà cap amunt.

Més insegur, pluja i neu a cotes mitjanes

El temps també es podria complicar a partir de dijous i (mapes en mà) molt especialment aquest divendres. Bé és cert que es tracta d’un pronòstic a mitjà termini i que no tots els models indiquen la mateixa situació, però ara com ara una majoria d’escenaris preveuen un temps molt més insegur i més suau.

Aquest canvi de patró ens podria portar una situació de pluja més o menys generals per a divendres, amb el pas d’una línia frontal (o, en alguns models, la formació d’una nova borrasca) que deixaria un episodi de pluja que podria ser consistent a bona part de Catalunya.

A Barcelona no és el tipus de situació que més aigua ens deixa, però, tot i això, els mapes indiquen una possible bona regada per a divendres.

La neu a cotes baixes, amb la pujada que s’espera de la temperatura, quedaria totalment descartada, per bé que la nevada podria ser important i molt abundant als Pirineus i, sobretot, al Prepirineu.

És al Prepirineu on les situacions de sud i sud-oest són les que més acumulació de pluja i neu deixen aquest tipus de situacions meteorològiques. La cota de neu, encara per definir, es podria situar entorn dels 1.500-1.700 m. Massa amunt per veure neu a les valls, però més que suficient per carregar mitjana i alta muntanya del blanc element.

I, més endavant, més suavitat?

Amb un pronòstic meteorològic més incert que l’anterior, els models de predicció per conjunts indiquen una situació amb temperatures encara més suaus a partir de diumenge.

Anomalia de la temperatura a 1.500 m prevista per dilluns vinent. Les tonalitats blavoses que ens han acompanyat durant les darreres dues setmanes donaran pas a les tonalitats ataronjades, que indiquen valors per sobre de la mitjana. Font: wetterzentrale

Més borrasques atlàntiques poden continuar impulsant vents de sud i sud-oest, que faran que la temperatura sigui més càlida del que és normal per primer cop des dels primers dies del novembre.

El temps hivernal que encara tenim haurà durat tot just dues setmanes. Però quan el vent de nord dona pas al de sud es gira la truita. El fred, evidentment, tornarà, però la meteorologia ens vol recordar que encara som a la tardor.