Els estius s’allarguen. Examinant les dades de l’Observatori Fabra (amb registres des del 1913), aquest fet es constata.

El primer registre de menys de 10 ºC

Si un dia tenim 10 ºC a Barcelona gairebé tothom està d’acord que aquella jornada ha fet fred. Doncs bé, el primer registre de menys de 10 ºC a l’Observatori Fabra després de l’estiu arriba, de mitjana, gairebé dues setmanes més tard que fa un segle.

A l’Observatori Fabra era usual baixar per primer cop dels 10 ºC a principis d’octubre a inicis del segle XX. En l’actualitat, aquesta data s’ha desplaçat 15 dies i ara és més normal que passi a mitjans d’octubre.

De fet, són diversos els anys en què aquest primer registre de menys de 10 ºC no arriba fins a principis de novembre, un fet inèdit fins a la dècada dels 70 i que ha agafat certa recurrència des dels anys 90. Per contra, cada cop és més difícil baixar per sota dels 10 ºC al setembre, un fet que només s’ha donat tres cops durant el XXI i que era força assequible que passés durant el segle passat.

El 2022 aquest primer registre de menys de 10 ºC va arribar el 4 de novembre, només dos dies abans que el cop que ho ha fet més tard.

La darrera mínima tropical, cada cop més tardana

En sincronia amb l’arribada del fred, la darrera mínima de 20 ºC o més (a l’Observatori Fabra) també s’ha desplaçat cap endavant respecte a fa un segle. I ho ha fet prop de 10 dies.

Si fa un segle el més usual era que la darrera nit tropical fos cap als darrers dies d’agost, ara trobem mínimes tropicals fins entrat setembre i, en alguns casos, fins avançat el mes d’octubre.

Des de principis dels anys 80 no hi ha cap any en què la darrera mínima tropical s’hagi fet abans del 15 d’agost, un fet força usual fins aleshores, fins i tot, amb un any sense mínimes tropicals, l’any 1977.

Al centre de la ciutat, mateix patró, però més tardà

És evident que l’Observatori Fabra no és representatiu del pla de Barcelona. Amb una sèrie de dades més curta (que arrenca el 1999), l’estació meteorològica situada a la Dreta de l’Eixample també mostra una desviació de les mínimes tropicals cap endavant.

Altres barris, també amb la mateixa tendència

La Sagrera, Sant Andreu, Sants, Gràcia… Totes les estacions meteorològiques amb una sèrie de dades més o menys llarga marquen el mateix patró. Les darreres mínimes tropicals són cada cop més tardanes.

Castanyades 3,5 ºC més càlides

En concordança amb aquestes dades, tenim que el dia de la Castanyada cada cop és més càlid. Concretament, 3,5 ºC més que fa un segle.

Tot i això, és cert que alguna de les darreres Castanyades han trencat aquesta tendència i han estat especialment fredes. De tota manera, es tracta de fets puntuals. Les tres darreres castanyades es troben entre les més càlides dels darrers 100 anys.