Foto: Alfons Puertas

Si no tens clar quan comença l’hivern 2019, t’expliquem aquí el dia i hora en què posarem fi a la tardor i donarem la bevingunda a l’hivern astonòmic que s’allargarà fins al 2020. La tardor va començar el 23 de setembre i acabarà el 22 de desembre, concretament, a les 4.19 h. Aquest dia és quan començarà l’hivern 2019. Aquesta estació durarà fins a les 4.50 h del 20 de març del 2020. L’hivern durarà, doncs, 89 dies i 31 minuts.

El temps de l’hivern 2019: quina és la previsió?

Els models de predicció a llarg termini, els anomenats estacionals, preveuen un solstici d’hivern càlid i sec i que, si s’acaba complint, perjudicarà encara més les reserves hídriques dels nostres embassaments. Per altra banda, cal recordar que aquests pronòstics, a tants dies vista, tenen una fiabilitat limitada i és millor seguir les prediccions diàries, basades amb les actualitzacions més recents dels mapes del temps.

Desembre 2019

El desembre es preveu extremadament càlid, amb temperatura de més d’un grau superior a la mitjana climàtica, sobretot a les comarques de Lleida i les de la Catalunya Central. En referència a la pluja serà, molt probablement, sec aquí i a bona part de l’arc mediterrani.

Anomalia de temperatura prevista pee al desembre del 2019, segons la NOAA
Previsió de sequera per al desembre del 2019, segons la NOAA

Gener 2020

L’inici del 2020 es preveu també poc fred, amb termòmetres mitjans mensuals superiors a 1 ºC de la que tocaria per a l’època de l’any. El gener acostuma a ser un mes poc plujós i els models de la NOAA vaticinen valors pluviomètrics normals.

Anomalia de temperatura prevista per al gener del 2020, segons la NOAA
Previsió de sequera per al gener del 2020, segons la NOAA

Febrer 2020

El febrer es preveu càlid a les comarques de ponent i centre del territori. La NOAA apunta estarà dins dels paràmetres habituals per a l’època de l’any en punts del nord-est del país. No es preveu pluja significativa tampoc durant aquest mes.

Anomalia tèrmica prevista per al febrer del 2020, segons la NOAA
Previsió de sequera per al febrer del 2020, segons la NOAA

Març 2020

Amb l’apropament de l’equinocci de primavera la situació climàtica no sembla pugui millorar gaire. Des del punt de vista tèrmic, es preveuen valors càlids també en molts punts de ponent i centre del territori. La sequera podria afectar algunes comarques interiors, malgrat al litoral la pluviometria estaria dins dels paràmetres normals per un final d’hivern.

Anomalia de temperatura prevista per al març del 2020, segons la NOAA
Previsió de pluja prevista per al març del 2020, segons la NOAA

Cites astronòmiques de l’hivern

Uns dies abans del solstici, el 7 de desembre, hi haurà la pluja d’estels dels Gemínids. Després ens haurem de situar al gener per gaudir de la següent cita astronòmica. Serà el 10 de gener de 2020 quan hi haurà un eclipsi de lluna, és a dir la penombra del Sol deixarà enfosquida gairebé tota la superfície lunar. Tindrem dos eclipsis més, però ja durant l’estiu: juny i juliol del 2020.