Foto: Alfons Puertas

A les  5.19 h d’avui ha començat l’hivern Aquesta estació durarà fins a les 4.50 h del 20 de març del 2020. L’hivern durarà, doncs, 88 dies i 23 hores i 31 minuts.

El temps de l’hivern 2019: quina és la previsió?

Els models de predicció a llarg termini, els anomenats estacionals, preveuen un solstici d’hivern càlid i sec i que, si s’acaba complint, perjudicarà les reserves hídriques dels nostres embassaments. Per altra banda, cal recordar que aquests pronòstics, amb tants dies al davant, tenen una fiabilitat limitada i és millor seguir les prediccions diàries, basades amb les actualitzacions més recents dels mapes del temps.

Gener 2020

L’inici del 2020 es preveu també poc fred, amb termòmetres mitjans mensuals superiors a 1 ºC de la que tocaria per a l’època de l’any. El gener acostuma a ser un mes poc plujós i els models de la NOAA vaticinen valors pluviomètrics normals.

Anomalia tèrmica prevista per al mes de gener, segons la NOAA
Anomalia pluviomètrica prevista per al gener, segons la NOAA

Febrer 2020

El febrer es preveu càlid a les comarques de ponent i centre del territori. La NOAA apunta que estarà dins dels paràmetres habituals per a l’època de l’any en punts del nord-est del país. No es preveu pluja significativa tampoc durant aquest mes.

Anomalia tèrmica prevista per al mes de febrer, segons la NOAA
Anomalia pluviomètrica prevista per al mes de febrer, segons la NOAA

Març 2020

Amb l’apropament de l’equinocci de primavera la situació climàtica no sembla que pugui millorar gaire. Des del punt de vista tèrmic, es preveuen valors càlids també en molts punts de ponent i centre del territori. La sequera podria afectar algunes comarques interiors, malgrat que al litoral la pluviometria estaria dins dels paràmetres normals per un final d’hivern.

Anomalia tèrmica prevista per al mes de març, segons la NOAA
Anomalia pluviomètrica prevista per al març, segons la NOAA

Cites astronòmiques de l’hivern

La principal cita astronòmica d’aquest solstici serà el 10 de gener del 2020 , quan hi haurà un eclipsi de lluna, és a dir la penombra del Sol deixarà enfosquida gairebé tota la superfície lunar. Tindrem dos eclipsis més, però ja durant l’estiu: juny i juliol del 2020.