fred gent amb abrics

Els models meteorològics fa dies que anuncien l’arribada a casa nostra d’una massa d’aire polar marítima, entre dijous i divendres d’aquesta setmana. Encara queden algunes hores per fer-ne una predicció acurada, però el fred i la neu estan assegurats a molts indrets.

Fred de gener al novembre

La davallada de la temperatura sembla força evident a partir d’aquest mateix dimecres, 13 de novembre. Durant la matinada arribarà un front i plourà a bona part del territori, a Barcelona només al matí. Hi podrà haver gelades nocturnes a la majoria de comarques i entre aquest dijous i dissabte la temperatura màxima es preveu que es mogui entre els 10 i els 13 ºC a Barcelona.

Els models donen una anomalia de més de 4 ºC respecte de la mitjana per a mitjans de novembre. Tindrem fred rigorós fins i tot si el comparem amb el fred de gener.

Previsió d’anomalia tèrmica entre 4 i 8 ºC a bona part de Catalunya, segons el GFS

Neu a cotes baixes

La majoria de pronòstics preveuen que l’anticicló de les Azores es es posarà a latituds més altes de les habituals, cosa que facilitarà l’entrada d’una massa d’aire polar marítima a casa nostra. Es tracta d’aire molt fred i humit que podrà aportar suficient inestabilitat, a partir de dijous a la tarda, com perquè arribin nevades, especialment als Pirineus, on la nevada podrà ser abundant i acumular gruixos superiors als 20 cm.

Alguns models meteorològics -no tots- indiquen la possible formació d’una pertorbació entorn al golf del Lleó. És petita i en funció d’on acabi situant-se pot desencadenar amb més o menys pluja a casa nostra i, juntament, amb la temperatura tan freda que hi haurà, facilitaria la davallada de la cota de neu fins als 500 m, puntualment per sota. De moment, però, tot sembla indicar que les nevades seran més probables al nord-est i durant la nit i matinada de dijous a divendres.

Cal remarcar que és un pronòstic encara amb un cert grau d’incertesa i que, tot i que tots els models donen fred de rigorós hivern, no tots apunten precipitacions fora dels Pirineus. Caldrà seguir-ne l’evolució durant les propers hores.

Previsió d’una pertorbació al Mediterrani, segons AEMET
Acumulació de neu previst pel proper dissabte