La nit passada ha estat de les més fredes d’aquesta tardor, amb registres que han anat entre els sis i els vuit graus a bona part de la ciutat, però que han baixat fins als quatre graus al Tibidabo. Unes mínimes que haurien estat més baixes, probablement les més fredes des que va començar la tardor i d’aquest episodi de fred que ens afecta des de la setmana passada, sinó hagués estat pels núvols baixos, que han estat abundants durant tota la matinada.

L’efecte tapadora

Aquest efecte té una relació directa amb l’intercanvi d’energia entre el terra i l’atmosfera i depèn del gruix de la nuvolositat que hi hagi en cada moment, per tant, varia molt si els núvols són baixos, mitjans o alts.

En general, durant el dia, la presència de núvols gruixuts fa que les temperatures siguin més baixes ja que impedeixen l’arribada d’una part de la radiació solar que en cas de cel serè arribaria a terra. Una part d’aquesta radiació l’absorbeixen els núvols i una part es reflecteix cap a l’espai.

De nit passa justament el contrari. D’una nit a una altra, amb una massa d’aire de característiques similars, la presència de núvols gruixuts, fa que les temperatures, o no baixin o que fins i tot puguin pujar, aquest és l’efecte tapadora. Això es nota principalment per la presència de núvols baixos, com els que hem tingut durant la darrera nit i sobretot durant la matinada, que és quan generalment s’assoleixen els valors mínims.

El motiu de tot plegat torna ser un cop més el balanç de radiació terra-atmosfera. Durant una nit serena la radiació que ha escalfat el terra durant el dia s’escapa cap a l’espai. En canvi, si hi ha una capa de núvols prou gruixuts, una part d’aquesta radiació “rebota” en la base de la nuvolositat i torna cap al terra impedint que hi hagi un refredament més marcat.

La propera nit, més freda

Tot apunta que la propera nit serà la més freda de la tardor, ja que s’espera que el cel estigui força serè, principalment durant la matinada, i això ajudarà que puguin baixar més, especialment a les fondalades de Collserola i a les valls del Llobregat i del Besòs.