La d’aquest any no serà una revetlla corrent. El coronavirus i les mesures de seguretat marcaran la festa, que es preveu que sigui molt més familiar que altres anys. Tot i això, els petards continuaran estant-hi presents i s’han de seguir els consells per llençar-los sense risc. Els experts alerten del perill que pot suposar que estiguin a prop de gel hidroalcohòlic, tant si es porta a les mans com en alguna butxaca. Afirmen que aquest líquid és altament inflamable, ja que perquè sigui efectiu contra el SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19, ha de tenir una concentració d’etanol superior al 60 %.

Segons el cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Joan Pere Barret, si entra en contacte amb els petards pot causar cremades molt greus i fins i tot es pot arribar a requerir cirurgia. Per això demanen precaució màxima i de fet recomanen deixar el gel a casa i rentar-se les mans amb aigua i sabó.

Els especialistes també recorden que a l’hora de tirar petards cal anar amb compte amb la roba que es porta i que no és de cotó, ja que la sintètica és més inflamable. Això inclou també les mascaretes de paper, que cal evitar. Segons Barret, però, amb les de cotó no cal patir excessivament i només cal anar amb compte amb les espurnes dels petards.

En el mateix sentit ha coincidit el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, que ha recomanat no portar gel hidroalcohòlic a la butxaca. Recorda que aquest producte i els petards “són incompatibles”.