A partir de les 20 h, les platges de Barcelona han tancat per evitar que es converteixin en el tradicional escenari de celebració de la revetlla de Sant Joan a causa de la crisi del coronavirus. A les 19 h s’han començat a col·locar les tanques per impedir el pas i s’ha començat a restringir-ne l’accés per garantir que, una hora més tard, les platges quedin completament buides fins a les 10 h de dimecres, quan està previst que reobrin. Les guinguetes del litoral també han abaixat la persiana a les vuit del vespre. Són les mesures que ha adoptat l’Ajuntament per adaptar-se a les recomanacions de les autoritats sanitàries. A banda també han tancat els parcs i s’ha prohibit fer fogueres, només s’autoritzen foguerons petits —d’un metre quadrat com a màxim.

Patrullatge intermitent de la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana no farà una vigilància permanent de les platges aquesta nit de Sant Joan, però sí que patrullarà de manera intermitent pel front marítim per garantir que es respecta el tancament i evitar que ningú incompleixi les restriccions d’accés. La policia desplega un dispositiu a tota la ciutat, posant el focus als espais on es puguin produir aglomeracions de persones. També posa especial atenció a la zona forestal del Parc de Collserola i els indrets on es facin fogueres sense autorització. Vigilarà, també, que no hi hagi venda no autoritzada d’aliments ni begudes i muntarà controls preventius d’alcoholèmia i drogues.

Pocs minuts abans de les 20 h, agents de la Guàrdia Urbana han pentinat la sorra per fer fora els banyistes que encara quedaven i tancar totalment la platja.

Guàrdia Urbana fa fora la gent de les platges

També els Bombers de Barcelona presten una major atenció a les zones boscoses i allargaran la vigilància fins ben entrada la matinada. Els Bombers recorden que no es poden llançar pirotècnia ni petards a les zones forestals. Les fogueres també estan prohibides i tan sols es permeten els foguerons petits, d’una superfície màxima d’un metre quadrat, sempre que estiguin ben encerclats i amb aforament reduït.

Estacions de Bicing tancades

L’Ajuntament també ha tancat les estacions de Bicing més properes al litoral. En concret, fins les 10 h de dimecres, estaran inoperatives 14 estacions de l’avinguda del Litoral, el passeig Marítim de la Barceloneta, la plaça del Mar, el carrer de Pontevedra, la nova Bocana i el Moll Oriental.

Una revetlla atípica

L’Ajuntament recomana evitar les aglomeracions i, per això, aconsella fer una festa familiar o en grups reduïts i a prop de casa, per evitar desplaçaments innecessaris. De fet, a diferència d’altres nits de Sant Joan, el metro funciona fins a les 2 h i no tota la nit. A més, s’han tancat 14 estacions del Bicing que estan a tocar del litoral: cinc ubicades al passeig Marítim de la Barceloneta, cinc a l’avinguda del Litoral, una la plaça del Mar, una altra al carrer de Pontevedra, a la Nova Bocana, i al Moll Oriental. Totes reobriran demà, 24 de juny a les 10 h del matí.

A banda, es mantenen les recomanacions sanitàries i totes les mesures de prevenció per evitar contagis de la covid-19: mantenir la distància d’un metre i mig de seguretat entre persones, fer servir la mascareta i rentar-se les mans sovint.

La nit de Sant Joan també hi haurà un dispositiu especial de neteja, tot i el tancament de les platges. El consistori ha reforçat les brigades de neteja amb 115 equips i gairebé 300 treballadors a tota la ciutat.