L’arribada de la Flama del Canigó —que encén totes les fogueres de Sant Joan— s’ha traslladat a la plaça del Rei de forma excepcional aquest any per la crisi del coronavirus. Tradicionalment, l’acte se celebra a la plaça de Sant Jaume, on s’aplega molta gent i es pot accedir des de molts punts diferents. Aquest any, per controlar i limitar millor l’aforament, s’ha canviat la ubicació a la plaça del Rei, que té una única entrada pel carrer, i els assistents hi han hagut d’accedir amb invitació. De fet, l’aforament màxim ha estat de 100 persones, que s’han assegut en cadires distribuïdes per la plaça amb un metre i mig de distància, en lloc d’estar dempeus i juntes com s’acostumava a veure.

Les activitats han començat a partir de les 17 h amb el concert de la Cobla de Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, que més tard ha interpretat ‘Muntanyes del Canigó’, amb el ball dels Gegants, l’Àliga i els Capgrossos de la ciutat per rebre la Flama. La programació s’ha adaptat a les mesures de seguretat i busca respectar les distàncies. Una altra de les tradicions de l’acte és la lectura del Missatge de la Flama, que, aquest any, han escrit 10 ciutadans anònims que han estat al capdavant en la lluita contra la covid-19.

Acte de la Flama del Canigó 2020 a la plaça del Rei

Com sempre, la Flama del Canigó és la que encén les fogueres de Barcelona durant la revetlla de Sant Joan i, per això, representants dels diferents barris s’hi acosten per recollir el foc. Aquest any, però, les fogueres no estan autoritzades i el que cremaran són foguerons, encerclats degudament, d’un metre quadrat com a màxim i amb un aforament reduït i controlat.

Les restriccions pel coronavirus deixaran una revetlla de Sant Joan atípica: les platges i parcs estaran tancats, a les discoteques i locals d’oci no es podrà ballar i el metro tancarà a les 2 h, en lloc d’estar obert tota la nit.