Tradicionalment s’ha atribuït a la nit de Sant Joan el privilegi de ser la nit més curta de l’any, tot i que per alguns és la nit més llarga de l’any perquè la fan durar fins que surt el sol del dia 24 de juny, el dia festiu. La realitat, és una altra. Només 10 segons. És poc, sí, però la nit més curta de l’any 2021 és la nit del solstici, que aquest any és el 21 de juny, quan comença l’estiu.

La nit més curta de l’any del 2021, el 21 de juny

El 21 de juny, dia del solstici d’estiu, el sol sortirà a les 6.18 i es pondrà a les 21.28 h per un total d’una mica més de 15 h i 10 min de llum solar (sis més que al solstici d’’hivern). Per tant, aquest any la nit de Sant Joan 2021 tampoc serà la nit més curta de l’any, malgrat alguns la facin durar amb la celebració de la revetlla fins ben entrat l’endemà.

Quant durarà la nit més curta del 2021?

Tindrà una durada de 8 h, 49 minuts i 52 segons, només tres segons menys que la nit de anterior, 4 segons menys que la nit posterior (a la del solstici) i 11 segons menys que la nit de la revetlla de Sant Joan, que durarà 8 h, 50 minuts i 03 segons. Durant aquelles jornades, el sol es pondrà gairebé a dos quarts de deu de la nit i es farà de dia poc després de les sis de la matinada.

El solstici d’estiu

L’estiu començarà, doncs, el 21 de juny, a les 5.32 h, quan entrarà oficialment l’estiu astronòmic. Serà l’estació més llarga de l’any. Tindrà una durada de 93 dies i 15 hores i s’allargarà fins al 22 de setembre, dia que tindrem l’equinocci de tardor, segons dades de l’Institut Geogràfic Nacional.