revetlla sant joan

Barcelona ha viscut nits de Sant Joan per a tots els gustos pel que fa a temperatura al llarg dels darrers 100 anys, una graella tèrmica que a l’Observatori Fabra es mou entre els 10 graus de l’any més fred fins als 23 graus del més càlid.

La temperatura mitjana a Barcelona, així com en el conjunt del país, ha anat pujant al llarg de les darreres dècades. Ara fa unes setmanes el Servei Meteorològic de Catalunya va anunciar que la temperatura mitjana ha pujat 1,75 ºC des del 1950 a Catalunya. I tot això, en un context inequívoc d’escalfament global que fa pensar que el temps del present i del futur poc tindrà a veure amb el del passat.

La nit de Sant Joan, una de les més curtes de l’any, també ha tingut canvis al llarg de les últimes dècades pel que fa a la temperatura.

Així ho mostra la gràfica en què es mostren les temperatures mínimes de tots els dies 24 de juny i, a partir del 2009, estrictament la de la nit de Sant Joan, obviant les baixades de temperatura que puguin quedar reflectides alguns vespres dels dies 24 i que poden emmascarar algunes dades. Són dades facilitades per l’Observatori Fabra i, en el cas de les dels darrers 10 anys, extretes de la base de dades oberta del Meteocat.

La temperatura habitual durant la revetlla se situava poc per damunt dels 16 graus a principis del segle XX. Actualment, aquest registre frega la marca dels 18 graus, gairebé dos graus més. Ho podeu comprovar amb la línia de tendència.

Quin ha estat el Sant Joan més calorós i quin el més fresc?

Pel que fa a les dades de temperatura mínima, cal destacar que la nit de Sant Joan més càlida que ha viscut Barcelona des del 1914 correspon a l’any 1938, amb una mínima de 22,9 ºC a l’Observatori Fabra. Al darrere hi trobem la de l’any 2003, amb una marca de 22,5 ºC. Cal recordar, en aquest sentit, que el 2003 la calor va ser molt prematura a Barcelona en una de les pitjors i més duradores onades de calor que es recorden a casa nostra.

A l’altre costat i com a revetlles fresques cal destacar la del 1996, amb una mínima de tan sols 10,2 ºCRecentment, l’any 2013 i el 2021, la nit de Sant Joan també va ser força freda, amb una marca de 12,4 ºC i 14,7 ºC a l’Observatori Fabra, respectivament.

També recordada és la revetlla del 1992un any en què el fred i la pluja van omplir de dubtes casa nostra, només un mes abans de la celebració dels Jocs Olímpics.

I al centre de la ciutat?

Amb una sèrie de dades molt més curta, el Raval ens mostra també una tendència a l’alça en els darrers 10 anys. Tot i això, el fet de tractar-se d’una sèrie de dades tan petita fa impossible establir una correlació real pel que fa a l’ascens de la temperatura en un període determinat.

Malgrat tot, sí que ens serveix per definir en certa mesura com és una revetlla de Sant Joan “típica” al centre de la ciutat. Una revetlla que acostuma a mantenir gairebé sempre valors per sobre dels 20 ºC, tant de nit com de matinada. Només el 2010 i, especialment, el 2013, van quedar per sota d’aquesta marca en els darrers 10 anys.

La pluja, més complicada

Si trobar una revetlla fresca és difícil, més ho sembla trobar una revetlla remullada, tot i que també n’hi ha.

El darrer ensurt meteorològic en una revetlla de Sant Joan el vam tenir fa relativament poc, el 2013, amb un ruixat que va deixar menys de mig litre al centre de la ciutat ja al vespre, entre les 18-19 h. Cal dir, però, que estrictament durant la revetlla no va ploure, però com ja hem vist, la temperatura va quedar ben tocada.

Per trobar la darrera revetlla realment remullada hem de remuntar a l’any 1996. Aquell dia 23 van caure fins a 13 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra en el que és, a més a més, la nit de Sant Joan més freda mai no registrada.

Però no ha estat l’únic cas. Trobem prop d’una vintena d’anys (en els 107 de la sèrie de l’Observatori Fabra, un 18 % del total) en què ha plogut el dia 23, el dia 24 o tots dos.

Especialment abundants són els registres del 1915 (gairebé 20 litres), 1960 (gairebé 20 litres entre tots dos dies) i 1980 (11 litres el dia 23). Una pluja que en el present segle només ha fet dos intents frustrats d’aigualir la festa. L’any 2000, amb un litret el dia 23 i, el 2013, amb mig litret just abans de la revetlla. El 2020 tampoc no trencarà aquesta tendència.