termòmetre màxima i mínima

Vivim els dies més llargs de l’any pel que fa a hores de llum. Aquest cap de setmana el sol, molt alt en l’horitzó, trigarà 15 hores i 10 minuts a recórrer l’arc comprès entre el punt de sortida i de posta. És el que es coneix com a solstici d’estiu, que coincideix amb el moment en el qual el sol fa un angle de 90 graus al tròpic de Càncer -a 23 graus de latitud nord-,  i de 72 graus al migdia a la ciutat de Barcelona. 

Per què estadísticament fa més calor entre mitjans de juliol i mitjans d’agost, que no a mitjans de juny?

Intuïtivament podríem pensar que si els rajos solars ens arriben de manera més perpendicular (directa) a mitjans o finals de juny, aquells haurien de ser els dies de més calor de tot l’any. Malgrat que això pot passar de tant en tant a causa de la irregularitat del clima mediterrani –en  seria un exemple l’any 2019-, el més habitual és que les temperatures mitjanes toquin sostre al centre de l’estiu, durant l’anomenada canícula de l’estiu: entre el 15 de juliol i el 15 d’agost.

L’explicació rau principalment en el fet que l’aigua del mar i els oceans presenta una gran inèrcia tèrmica, és a dir, s’escalfa o es refreda molt més lentament que l’aire o la superfície terrestre, una característica que fa que les grans extensions d’aigua com els mars o els oceans actuïn com a reguladors de la temperatura de l’aire que els envolta.

L’augment de la temperatura de l’aigua dels oceans -però també del sòl- s’acaba transmetent a les masses d’aire que hi contacten, un fet que implica  un “endarreriment del moment de màxima calor”, d’unes quantes setmanes en general. N’és un clar exemple el mar Mediterrani, que a casa nostra assoleix la temperatura més alta de tot l’any normalment al llarg de la canícula, principalment a l’agost, quan els rajos solars ja ens arriben de manera més indirecta. Convé recordar que a l’hivern passa una cosa semblant: habitualment els dies més freds de l’any no s’esdevenen abans de Nadal, pels volts del solstici d’hivern, sinó entre finals de gener i el mes de febrer, a l’entorn de la Setmana dels Barbuts.