Aquest dijous al migdia, concretament a les 12.49 h,  el sol es trobarà molt baix respecte de l’horitzó i farà un angle de tan sols 25,2 º a Barcelona. Això farà que, a aquella hora, projectem una ombra molt llarga: una persona de 1,7 m d’alçada en generarà una de 3,61 m en aquell moment.

Contràriament, el dia que va entrar l’estiu, el 21 de juny, l’angle solar al migdia era de 72,1 º a Barcelona. Els raigs solars arribaven molt més verticals i implicaven que l’ombra fos realment curta al centre de la jornada, gairebé set vegades menys que no pas aquest dijous. Una persona de 1,7 m d’alçada projectava aquell dia una ombra de només 54,91 cm.

El dia del solstici d’hivern és el dia que el sol surt i es pon més cap al sud de tot l’any a l’hemisferi nord. Això fa que trigui molt poques hores a descriure l’arc que traça entre la sortida de sol (a les 8.13 h) i la posta (a les 17.24 h) i que sigui, en definitiva, el dia més curt de tot l’any. La durada del dia és tan sols de 9 hores i 11 minuts a la ciutat de Barcelona.  El dia que va entrar l’estiu, en canvi, la longitud del dia va ser de 15 hores i 10 minuts, sis hores més llarg.

El solstici d’hivern, el dia més curt però no que el sol es pon més d’hora

El dia 8 de desembre les tardes van deixar d’escurçar-se – des de llavors ja han guanyat pràcticament tres minuts – però, per contra,  el sol ha continuat sortint cada dia una mica més tard als matins. Els matins continuaran perdent alguns minuts fins a principis de gener. El dia 5, en canvi, el sol sortirà uns segons més d’hora que els dos dies precedents.

El dia s’ha escurçat de forma neta fins aquest dijous, el dia del solstici d’hivern. A partir d’aquest divendres les tardes s’allargaran més ràpidament que no s’escurçaran els matins i, per tant, el dia s’allargarà ja de forma neta. Ho farà fins el dia del solstici d’estiu.

El primer dia del 2018, per exemple, la durada del dia serà de nou hores i 15 minuts, quatre minuts més que no pas el dia del solstici d’estiu. El sol es pondrà aquell dia a les 17.32 h i sortirà a les 8.17 h.

Per saber més sobre el solstici d’hivern i el perquè de les estacions  més podeu recuperar l’entrevista que vam fer a ‘El matí de Barcelona’ a Joan Anton Català.