Les castanyeres de Barcelona tornen a instal·lar-se en diversos racons de la ciutat. Tot i que el temps de tardor no arriba amb aquesta calor insòlita un mes d’octubre, ja fa dies que veiem (i olorem) les castanyes i els moniatos “a la voreta del foc”, com diu la cançó. De moment, l’Ajuntament de Barcelona ha concedit 43 llicències de parades de castanyes, tres menys que l’any passat.

Tot i la reducció lleu de parades, fa dos anys que Barcelona ha recuperat aquesta tradició perquè no tenia tantes castanyeres al carrer des de fa més de 20 anys. El 2021 i el 2022 superen la quarantena. La llicència per vendre castanyes a la via pública es concedeix des d’octubre fins al mes de març, tot i que la majoria de propietaris es retiren abans.

En aquest mapa del 2022 trobaràs on comprar castanyes i moniatos a Barcelona, una informació que anirem actualitzant a mesura que es vagin incorporant més parades en les pròximes setmanes.

Parades de castanyes i moniatos, en 22 anys

El nombre de parades de castanyes i moniatos a Barcelona va anar de baixa des del 2001 i fins al 2017, amb excepció del 2009. La tendència descendent es va trencar fa cinc anys, quan les llicències atorgades van començar a augmentar. La tardor de l’any passat va dibuixar una fita històrica amb 46 parades al carrer. Segons fonts municipals, el nombre de permisos enguany pot augmentar més perquè encara hi ha temps per demanar-los.

Sant Martí, el districte amb més castanyeres

Sant Martí torna a ser el districte amb més parades. Acull un terç del total que hi ha a la ciutat. De les 43 castanyeres que s’han col·locat a Barcelona, 14 estan situades en aquest districte (l’any passant n’eren 18). Ciutat Vella i Nou Barris en tenen cinc mentre que, a l’altra cantó de la balança, hi ha Horta-Guinardó i les Corts, amb dos quiosquets. Fent el recompte per barris, actualment n’hi ha 30 amb parada i 43 sense.