Les castanyeres de Barcelona tornen a instal·lar-se en diversos racons de la ciutat. Després d’uns dies de calor insòlita en un mes d’octubre, ja fa dies que veiem (i olorem) les castanyes i els moniatos “a la voreta del foc”, com diu la cançó. L’Ajuntament de Barcelona ha concedit 58 llicències de parades de castanyes, la xifra més alta des de l’any 2000 a la nostra ciutat.

Fa dos anys que a Barcelona s’ha tornat a impulsar aquesta tradició, amb xifres rècord de castanyeres al carrer. El 2021 i el 2022 ja van superar la quarantena, i es va assolir el volum més alt de paradetes als carrers des del 2020. La llicència per vendre castanyes a la via pública es concedeix des d’octubre fins al mes de març, tot i que la majoria de propietaris es retiren abans.

En aquest mapa del 2023 trobaràs on comprar castanyes i moniatos a Barcelona. Els que consten en aquest interactiu són els que tenen la llicència concedida per l’Ajuntament, encara que és possible que no tots s’hi instal·lin cada dia.

Parades de castanyes i moniatos, en 23 anys

El nombre de parades de castanyes i moniatos a Barcelona va anar de baixa des del 2001 i fins al 2017, amb excepció del 2009. La tendència descendent es va trencar fa sis anys, quan les llicències atorgades van començar a augmentar. La tardor de 2021 va dibuixar una fita històrica amb 46 parades al carrer, una xifra que enguany s’ha superat amb 58 punts de venda. Segons fonts municipals, el nombre de permisos enguany pot augmentar més perquè encara hi ha temps per demanar-los.

Sant Martí, el districte amb més castanyeres

Les parades s’estenen per tots els districtes de la ciutat, però hi tenen una presència molt desigual. A Sant Martí n’hi ha 18 i a Nou Barris, 11, unes xifres molt més altes que en altres zones de la ciutat. De fet, Sant Martí acumula un terç de les parades de la ciutat i Nou Barris el 20 %. En canvi, a Les Corts, Horta-Guinardó i Sant Andreu només n’hi ha dues, mentre que a l’Eixample i Sants-Montjuïc, en són tres.

Si ho comparem amb l’any passat, i encara amb dades d’aquest 2023 provisionals, hi ha cinc districtes que sumen parades de castanyes i moniatos, especialment Nou Barris (+6), que duplica la xifra, una situació semblant a la de Gràcia, que passa de 3 a 6. Sant Martí (+4), Sarrià-Sant Gervasi (+2) i Ciutat Vella (+1) també en sumen i la resta, de moment, es mantenen igual, excepte Sant Andreu, que en perd una.