canvi armari roba hivern

La tardor ha fet un salt endavant aquests dies i el termòmetre ja se situa als valors habituals de l’octubre. Arriba el fred i les temperatures baixen i amb això, la pregunta de quan fer el canvi d’armari i tenir més a mà la roba d’hivern, amb jaquetes i abrics. Les nits ens recordaran fins i tot més al novembre que no pas a l’octubre. Toca fer ja el canvi d’armari?

L’estiu, ara sí, fins a l’any vinent

Tot i que encara som a temps de tenir algun dia amb un ambient semiestiuenc, el cert és que el temps va en contra i ni a curt ni a mitjà termini s’entreveu un retorn a l’ambient càlid.

Per ara, els models insinuen que passarem tota aquesta setmana i, fins i tot, el pont del Pilar amb una temperatura molt frenada.

temperatura minima 4 octubre
Temperatura mínima dilluns, 4 d’octubre

Hi haurà dies que el vent de garbí i ponent podran fer disparar la temperatura fins als 23-24 ºC en hores diürnes, però la majoria de dies les màximes quedaran al voltant dels 20 ºC i les mínimes, ja a tocar dels 15 ºC gairebé per sistema (excepte alguna nit on el cel es tapi i pugui pujar una mica més).

Així, doncs, els primers 15 dies d’octubre convidaran a una màniga llarga o jaqueta i, un cop passi el pont del Pilar, potser ja serà massa tard per tornar a la màniga curta i les sand`àlies, si més no, de forma habitual.

Més mànigues llargues a l’armari

Si cal fer canvi d’armari o esperar una mica és una decisió molt personal, que dependrà també de com som de fredolics.

Queda clar, però, que la temperatura ha fet un pas enrere gairebé definitiu i que haurem de buscar a l’armari més mànigues llargues que curtes i algunes jaquetes, sobretot per a les primeres i darreres hores del dia.

Meteograma per a Barcelona els propers dies, amb temperatures per sota de la mitjana ben bé fins passat el pont del Pilar. Font: wetterzentrale

Malgrat tot, cal recordar que darrerament l’octubre ens ha deixat alguns registres desorbitats de temperatura, gairebé fins a tocar de la Castanyada, per la qual cosa és convenient no retirar encara tota la roba d’estiu. Però no s’entreveu calor en els propers 7-10 dies i ja ens endinsarem a la segona quinzena de l’octubre.

El primer registre de menys de 10 ºC a Barcelona arriba de mitjana a mitjans d’octubre a Collserola i finals de mes al centre de la ciutat, tot i que algun any no ha estat fins ben entrat el novembre quan hem tingut aquest primer registre de fred rigorós.

Cobrellits i llençols, a escena

El que també canviarà serà el que posem al llit.

Si fins fa poc dormíem amb finestres obertes i amb prou feines amb un llençol, sembla que ara seran els cobrellits els qui guanyin protagonisme al llit i, fins i tot els m´és fredolics voldran fer ús ja del nòrdic.