Un ametller en plena floració durant la primavera
Un ametller en plena floració durant la primavera

Ambient primaveral. Deixar enrere l’hivern. Gaudir, tot i que sigui des de casa, d’un ambient suau i agradable al migdia i sense gaire fred en hores nocturnes. Poder sortir al balcó a llegir o prendre una mica el sol a la terrassa o al costat de la finestra.  Això podria passar la setmana vinent.

Tot i això, de moment l’hivern sembla no haver dit encara la seva última paraula, i les calefaccions de moltes llars s’han tornat a encendre, si més no durant uns dies.

Un pronòstic encara incert

El primer que cal remarcar és que es tracta d’una projecció a llarg termini i que cal tenir encara cautela, doncs no es podrà acabar d’afinar aquesta pujada de temperatura (desitjada per molts) fins ben entrada aquesta setmana o ja durant el cap de setmana.

A més a més, la reducció del trànsit aeri, està comportant problemes a l’hora de modelitzar els mapes del temps, cosa que encara podria agreujar una mica més aquest possible error.

Dit això, el cert és que bona part dels models meteorològics ofereixen un canvi d’escenari per la setmana vinent. L’escalfor, encara en hibernació amb unes temperatures més de febrer que de primavera, podria veure la llum durant la setmana vinent.

Gairebé tots els models indiquen un ascens de la temperatura

Són molts els models meteorològics que apunten a un escenari que ens encari cap a un ambient més suau per la setmana vinent, fins i tot un pèl més càlid del que seria normal en un mes d’abril.

Meteograma del model GEM (Canadà) per Barcelona. font: wetterzentrale
Meteograma del model GFS per Barcelona. font: wetterzentrale

Els meteogrames del model GEM i GFS marquen ben definit aquest canvi de tendència. Tot i que aquesta setmana continuarem amb temperatures situades per sota de la mitjana (encerclades de color blau), la situació es podria capgirar a partir d’aquest diumenge.

Tots dos models indiquen que serà a partir de diumenge o dilluns quan la temperatura podria començar a recuperar-se i, fins i tot en alguns casos, situar-se per sobre de la mitjana (encerclats de color groc).

No són els únics models que ho indiquen. Els models del centre europeu (ECMWF) i el britànic (UKMO) també insinuen una retirada de l’anticicló cap a l’est del continent que permetria l’arribada de masses d’aire més suaus i càlides cap a casa nostra.

Falten encara molts dies, però l’ansiat ambient primaveral podria no estar tan lluny com sembla.

I l’abril?

Encara amb un grau d’incertesa més elevat, els models estacionals ens indiquen a hores d’ara un abril que podria venir marcat per unes precipitacions clarament per sobre de la mitjana i una temperatura en sintonia amb el que seria usual per a aquestes dates.

anomalia de precipitació prevista per a l’abril. Font: NOAA
Anomalia de temperatura prevista per a l’abril. Font: NOAA

Veurem en què queda tot plegat. De moment el pronòstic més immediat continua apuntant hivern durant bona part de la setmana, amb pluges també per donar la benvinguda a l’abril.

L’escalfor haurà d’esperar… però sembla que la podem tenir a tocar. Una escalfor ara molt desitjada per molta gent, però veurem si en un parell de mesos no estarem trobant a faltar els dies de frescor hivernal d’aquest mes de març.