La primavera, que va entrar oficialment el 20 de març, sembla que vol continuar fent passos enrere en el temps i fer el que no ha fet l’hivern. Després del fred d’aquests dies, els models indiquen una altra entrada d’aire fred, que farà que l’ambient hivernal s’allargui bona part de la setmana vinent.

Dos dies de calma prèvia

El fred hivernal d’aquesta setmana sembla que donarà un respir breu. La temperatura voldrà remuntar entre dissabte i diumenge. Tot i això, que ningúno s’esperi ara escalfor i suavitat. En el millor dels casos, la temperatura dels propers dies s’acostarà simplement a la normalitat o fins i tot quedarà una mica per sota.

Sol, núvols i alguns ruixats, amb un celatge que recordarà que som a la primavera.

Entrada d’aire fred d’origen àrtic

Serà tot just un miratge. Els models s’entesten a donar-nos un final de mes excepcionalment fred i insòlit, fins i tot amb risc de neu a cotes baixes.

L’entrada d’aire fred arrencarà gairebé des del pol nord i podria arribar-nos entre dilluns i dimarts i afectar-nos de manera indirecta. En aquest sentit, són molts els models meteorològics que anuncien aquest escenari, que ens encaminaria cap a una setmana vinent d’hivern rigorós, sobretot dilluns i dimarts.

I la neu?

Encara queden dos dies per dir si aquest escenari podrà comportar un episodi de neu o no. En tot cas, els mapes van indicant una situació que en cap cas no seria eixuta i que podria deixar-nos (mapes en mà) una situació de nevades a cotes molt baixes, especialment, i avui dia, entre darrera hora de dilluns i dimarts al matí. La cota de neu podria baixar fins a 400 o 500 metres en sectors de l’interior, tot i que caldrà seguir-ho.

Avanç de previsió per als propers dies

Molts models indiquen la formació d’una borrasca cap a la Ligúria, que canalitzaria el fred cap a nosaltres, i una altra al sud peninsular. I entre les dues, tot un ventall de possibilitats perquè l’aire fred es pugui barrejar el just amb humitat per fer aparèixer el blanc element a llocs poc freqüents, especialment tenint en compte que encarrilarem ja el mes d’abril.

En tot cas, és un pronòstic que encara té bastant incertesa, sobretot pel que fa a la inestabilitat i la cota de neu, més que no pas a la irrupció d’aire fred, un escenari que a hores d’ara sembla totalment encarrilat.

I l’ambient de primavera?

Haurà d’esperar. Si es confirma aquest canvi potent de temps podríem encarrilar bona part de la setmana vinent amb un ambient de ple hivern.

La suavitat i l’escalfor primaverals queden, ara com ara, lluny. I el fred hivernal es podria allargar ben bé als primers dies del mes d’abril.

Qui ens ho havia de dir després de tenir un dels hiverns més càlids de la història!