Durant aquests dies de confinament, pels efectes de la covid-19, de ben segur que heu tingut temps de gaudir més dels animals de companyia o de mirar per la finestra i observar els ocells o insectes de la ciutat.

A més, l’arribada de la primavera i de temps més inestable és un bon moment per fixar-nos detalladament en alguns elements que ens envolten com, per exemple, el canvi de comportament d’alguns animals quan s’apropa la pluja.

Els gats, per exemple, són força sensibles als canvis de pressió i humitat. És per aquest motiu que al Twitter de @btveltemps és habitual que hi hagi piulades de gifs animats amb aquest animal per explicar la predicció del dia.

Animals domèstics

El principal animal domèstic sensible als canvis atmosfèrics és el gat. La formació de pluja està associada a la baixada de la pressió atmosfèrica i a l’augment de la humitat atmosfèrica i, davant d’aquests canvis, els gats acostumen a rentar-se la cara o rascar-se les orelles. Això ho fan per eliminar l’excés humitat que atreu el seu pelatge.

Els gossos, en un episodi plujós, també poden rascar-se la pell amb les dents, pel mateix motiu que els gats.

Altres animals de la ciutat

Amb l’arribada de la primavera es poden observar moltes orenetes al cel de la ciutat i el seu comportament també pot detectar l’arribada de la pluja.

Aquestes aus tenen el sentit de l’oïda força sensible als canvis de pressió atmosfèrica i quan detecten que la pressió baixa també volen més baix. A més, una altra raó per la qual perden altura és perquè quan està a punt d’arribar la pluja les ales dels insectes que es mengen estan carregades d’humitat i els pesen més. Per tant, com que els insectes volen baix, les orenetes també ho fan per caçar-los i menjar-se’ls.

Per contra, si s’observen orenetes volant molt amunt serà senyal que s’apropa tempesta, perquè els corrents d’aire ascendents, associats a temps tempestuós,  impulsen els insectes a major altitud.

Un altre animal que també detecta l’arribada de la pluja són les formigues i, en aquest cas, se les observarà protegint el niu per poder amagar-se i, normalment, una darrere de l’altra formant una filera. Les abelles també s’amaguen ràpid al rusc quan detecten temps inestable.

Els grills són uns bons detectors dels canvis de temperatura ja que, a diferència dels mamífers, no són capaços de regular la seva temperatura corporal i, a més temperatura ambient, més carrisquegen (so que fan fregant les ales). De fet, hi ha una fórmula matemàtica que permet calcular la temperatura atmosfèrica en funció del nombre de sons que fa un grill en un minut. Segons aquesta fórmula, s’ha de dividir per cinc el nombre de sons durant un minut i, al resultat, restar-li’n nou. El resultat obtingut hauria de ser la temperatura que marca el termòmetre en aquell moment.