Albada del 24 de febrer de 2020. Foto: Xavi Cabo

Els dies passen i l’abril truca a la porta. Després de  l’equinocci de primavera, encarrilem ja el camí cap a l’estiu, tot i que de moment amb un temps més aviat hivernal. Ara bé, prepareu la protecció solar, que serà important fins i tot durant el confinament. El sol cada vegada és més amunt.

Un sol de finals d’estiu

Aquest dilluns el sol s’enfilarà fins a 50 º per sobre de l’horitzó. Amb una durada de 12 h i 18 minuts, té unes dades molt similars a les d’un 18 de setembre al canvi.

En el cas que el confinament hagués acabat en finalitzar les dues setmanes inicials anunciades pel govern de l’Estat, hauríem tornat a sortir de casa amb un sol semblant al de la Diada (11 de setembre), amb un angle solar que pujaria ja més de 53 º respecte de l’horitzó.

Però el confinament s’allargarà com a mínim fins a l’11 d’abril, cosa que equipararia ja el sol amb el d’un 29 d’agost i gairebé 58 º per sobre de l’horitzó. En un hipotètic allargament del confinament  fins a principis de maig, situaríem la incidència del sol en un dia de plena canícula (tot i que, evidentment, amb temperatures molt més baixes, atès que tot just seríem a la primavera)

L’índex UVI

Es tracta d’un índex que mesura la intensitat de radiació ultraviolada que ens arriba i l’efecte potencial que té sobre la pell humana. S’agrupen d’aquesta manera:

 • UVI baix (0-2)
 • UVI moderat (3-5)
 • UVI alt (6-7)
 • UVI molt alt (8-10)
 • UVI extrem (a partir d’11)

En un índex baix no caldria protecció solar. Aquests índexs s’acostumen a donar només a l’hivern i, especialment, els dies més curts de l’any. Però a partir del moderat i l’alt sí que cal començar a prendre mesures de protecció solar, i molt especialment ara. Pots consultar diàriament la previsió de l’índex UVI als portals del Meteocat i l’Aemet.

previsió UVI de l’Aemet per dijous 26 de març

La primavera, una estació “trampa”

La primavera és una estació que ens enganya. Tot i que la temperatura encara no és gaire alta perquè venim de l’hivern, el sol ja s’enfila ben amunt i els seus rajos poden ser igualment nocius per al nostre cos.

Aquest fet, queda agreujat també amb el color del nostre cos. El tradicional bronzejat de l’estiu ha quedat aparcat durant l’hivern per unes tonalitats molt més blanquinoses que ens fan encara més vulnerables a aquests primers rajos de sol.

Sovint també es cau en la trampa de voler un bronzejat “exprés”, aconseguit en pocs dies, cosa que encara perjudica més la nostra salut i augmenta el risc de cremades.

És per això que la protecció solar comença a ser imprescindible a les nostres llars, especialment si teniu balcons, terrasses o jardins exposats al sud (on dona el sol durant més hores al dia) i, sobretot, durant les hores centrals del dia.

Alguns consells per a aquestes dates

Al final, el consell principal seria tenir sentit comú. Tot i això, aquí en teniu uns quants per si teniu la sort que a casa vostra podeu gaudir del sol durant el confinament:

 • Feu servir gorra/barret
 • Intenteu buscar l’ombra a les hores centrals del dia
 • Utilitzeu cremes solars amb un factor de protecció elevat
 • Eviteu les hores centrals del dia
 • Protegiu especialment nadons i nens petits
 • Eviteu fer grans exposicions al sol

El sol, en petites dosis, és imprescindible per al nostre organisme, però no oblideu que amb només 10 minuts en tindríem prou per absorbir la vitamina D que necessita el nostre cos.