Albada del 24 de febrer de 2020. Foto: Xavi Cabo

Els dies passen i ja som a finals de maig. Encarrilem el camí cap a l’estiu, que arribarà el proper dia 20 de juny. Ara bé, prepareu la protecció solar, que serà esencial els propers dies. El sol cada vegada és més amunt.

Un sol de ple estiu

Aquesta setmana el sol s’ha enfilat fins a 69º per sobre de l’horitzó. El sol “pica” de valent, amb unes condicions semblants a les que té a finals del mes de juliol i prop ja de 15 h de llum solar al dia.

És per això que cal protegir-se amb crema solar, més encara a la primavera.

L’índex UVI

Es tracta d’un índex que mesura la intensitat de radiació ultraviolada que ens arriba i l’efecte potencial que té sobre la pell humana. S’agrupen d’aquesta manera:

 • UVI baix (0-2)
 • UVI moderat (3-5)
 • UVI alt (6-7)
 • UVI molt alt (8-10)
 • UVI extrem (a partir d’11)

En un índex baix no caldria protecció solar. Aquests índexs s’acostumen a donar només a l’hivern i, especialment, els dies més curts de l’any. Però a partir del moderat i l’alt sí que cal començar a prendre mesures de protecció solar, i molt especialment ara. Pots consultar diàriament la previsió de l’índex UVI als portals del Meteocat i l’Aemet. Aquests dies tenim ja un índex UVI molt alt.

La primavera, una estació “trampa”

La primavera és una estació que ens enganya. Tot i que la temperatura encara no és gaire alta perquè venim de l’hivern, el sol ja s’enfila ben amunt i els rajos poden ser igualment nocius per al nostre cos.

Aquest fet queda agreujat també amb el color del nostre cos. El tradicional bronzejat de l’estiu ha quedat aparcat durant l’hivern per unes tonalitats molt més blanquinoses que ens fan encara més vulnerables a aquests primers rajos de sol.

Sovint també es cau en la trampa de voler un bronzejat “exprés”, aconseguit en pocs dies, cosa que encara perjudica més la nostra salut i augmenta el risc de cremades.

És per això que la protecció solar comença a ser imprescindible a les nostres llars, especialment si teniu balcons, terrasses o jardins exposats al sud (on dona el sol durant més hores al dia) i, sobretot, durant les hores centrals del dia.

Alguns consells per a aquestes dates

Al final, el consell principal seria tenir sentit comú. Tot i això, aquí en teniu uns quants per si teniu la sort que a casa vostra podeu gaudir del sol durant el confinament:

 • Feu servir gorra/barret
 • Intenteu buscar l’ombra a les hores centrals del dia
 • Utilitzeu cremes solars amb un factor de protecció elevat
 • Eviteu les hores centrals del dia
 • Protegiu especialment nadons i nens petits
 • Eviteu fer grans exposicions al sol

El sol, en petites dosis, és imprescindible per al nostre organisme, però no oblideu que amb només 10 minuts en tindríem prou per absorbir la vitamina D que necessita el nostre cos.