La mínima ha voltat els -5 ºC a Llívia, la Cerdanya. Foto: Jordi Rubira

El cel clar de la nit i la matinada passada, just després del pas de l’embossament d’aire fred i els ruixats de neu -dispersos- de dijous en alguns sectors, ha afavorit que el termòmetre es desplomés i que les glaçades hagin abraçat dues terceres parts del país. En general la nit ha estat més freda que l’anterior a bona part del territori, tot i que no a tot arreu.


A Barcelona, per exemple, ha anat per barris com sol ser habitual. Aquesta nit ha estat més freda que l’anterior a l’estació de la Zona Universitària (4,1 ºC), a Sant Andreu (4,7 ºC), al Tibidabo (3,6 ºC) o al Rectoret (1,7 ºC). A l’Observatori Fabra, en canvi, aquesta nit ha estat una mica més suau que la passada, dues dècimes més, amb una temperatura mínima de 4,6 ºC.

Temperatura mínima d’aquest divendres, 27 de març

La nit més freda de l’any als cims del Pirineu i en algun sector del litoral

Que a tocar del mes d’abril s’assoleixi la temperatura més baixa des de principis d’any en alguns cims dels Pirineus ja posa de manifest que el 2020 ha estat un any ben poc fred, força anòmal. De dies freds a les cotes més altes n’hi ha hagut pocs i concentrats sobretot a finals de gener, abans de l’arribada de la borrasca Glòria i, de forma molt esporàdica, entre el febrer i principis de març.

Aquesta nit, en canvi, ha estat gèlida a les zones més elevades de les muntanyes. Al Port del Comte han fregat els -12 ºC a 2.300 metres, el valor més baix del 2020 segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya. Cal destacar també, per baixos els -13 ºC del cim de la Tosa d’Alp (2.500 m), -11 ºC a la cota 2.500 m de Boí o -9 ºC a Ulldeter (2.400 m).

També cal destacar, per extremament baixa, la temperatura mínima de l’estació meteorològica del pic de la Punta Alta (massís dels Besiberris, Alta Ribagorça):  -15,6 ºC. Aquest registre tan baix es deu a la gran alçària en la qual es troba l’estació, 3.014 metres.

El fred encara no ha dit l’última paraula

Les glaçades fora de zones habituals no es repetiran a curt termini. El termòmetre pujarà de forma clara aquest cap de setmana, malgrat que ho farà de forma transitòria. Els mapes anuncien l’arribada d’un nou embossament d’aire fred en altura de cara a dilluns, jornada en la qual la neu podria tornar a visitar zones força baixes, a l’entorn de 700 o 800 metres o, fins i tot, més avall. El fred s’intensificarà dimarts i podran reaparèixer les glaçades a moltes comarques catalanes i sobretot a l’alta muntanya.

Temperatura prevista a 1.500 m (blanc) respecte a la normal (vermell) i precipitació prevista (a baix). Font: Wetterzentrale.de