La primavera és una estació molt moguda des del punt de vista meteorològic. Els canvis de temps són constants i força ràpids, però res a veure amb la situació que hi haurà aquesta setmana vinent, quan el fred de ple hivern amb nevades a cotes mitjanes i baixes donarà pas a pluja abundant.

Primer de tot, l’arribada d’aire fred gairebé polar farà caure de manera sobtada els termòmetres. Aquesta massa freda portarà inestabilitat i ruixats, entre dilluns i dimarts, que farà que aparegui la neu fora dels llocs habituals.

Però la gresca meteorològica no acabarà aquí, ja que haurem de seguir pendents del temps fins dijous a la nit. Un front oclús serà el responsable que arribi una tongada de precipitacions en alguns sectors de Catalunya, on podran acumular-se al voltant d’uns 80 l/m2. A tot això, caldrà afegir-hi les més que probables ventades fortes al litoral i una alteració marítima considerable.

Primer, neu

A partir de diumenge nit començarà a treure el nas aquesta massa polar amb el creuament d’un front fred i, al darrere, seguirà arribant aire fred que farà baixar notablement la temperatura amb un ambient hivernal. La temperatura més baixa d’aquesta massa a uns 1.500 m (850 hPa) s’enregistrarà dilluns al final del dia i durant la matinada de dimarts, moment en què la cota de neu serà més baixa a Catalunya.

Ara per ara, la pluja i els ruixats que s’esperen dilluns poden afectar el litoral i el prelitoral de Barcelona i Tarragona, així com la Catalunya Central i punts del Prepirineu i dels Pirineus, i de manera més aïllada a les comarques gironines. Davant aquesta situació, està previst que la cota de neu baixi ràpidament i se situï ja al migdia cap als 600/700 metres a l’interior.

Imatge de l'avís per neu del SMC
Avís del Meteocat per neu aquest dimarts

Durant la tarda i nit les precipitacions seran més disperses i també podrien arribar a les comarques de Ponent i Terres de l’Ebre. Pel que fa a la cota de neu, seguirà desplomant-se fins a situar-se durant la matinada de dimarts al voltant dels 400 metres cap a les Terres de l’Ebre i als 600 metres a la resta.

Al final de la matinada de dimarts tornarà a guanyar terreny la pluja i serà molt més extensa i localment més intensa, cosa que afavorirà que la cota de neu pugui mantenir-se puntualment per sota de la prevista. Així doncs, la neu podria aparèixer novament a la serralada prelitoral, a la Catalunya Central, Terres de l’Ebre i a punts de l’oest de la depressió Central i, evidentment, també als Pirineus i al Prepirineu.

De moment, sembla que la serralada litoral quedaria una mica al marge de la nevada, però caldrà estar ben atents als mapes del temps durant les pròximes actualitzacions, perquè petits canvis podran afavorir una enfarinada de Collserola. En tot cas, fora d’aquests punts més elevats, podrien aparèixer altres fenòmens meteorològics afavorits pel fort descens de la temperatura, com ara calamarsa o calabruix.

Per altra banda, a partir de mig matí de dimarts i a mesura que avancin les hores, la cota de neu ja començarà a pujar i s’allunyarà les possibilitats de veure nevar a cotes baixes.

Mapa d'acumulació de neu prevista fins al dimarts nit
Mapa d’acumulació de neu prevista fins dimarts a la nit

Després, pluja abundant

A mesura que la cota de neu comenci a pujar, i ho farà ràpidament, donarà pas a una tongada de pluja més continuada que s’allargarà uns dies més. De fet, ja des de dimarts al migdia fins a les últimes hores de dijous totes les mirades estaran pendents de les precipitacions, que en alguns casos seran força abundants.

Així doncs, entre aquests dos dies i mig, Catalunya serà ben regada amb quantitats destacables, que en alguns casos podrien arribar als 80 l/m2. Encara queden uns dies per acabar de matisar on plourà més, ja que tot dependrà de si finalment el vent és més de llevant o de gregal.

Si acaba imposant-se un vent més de llevant, on tindrien més números de registrar quantitats més destacables seria al nord-est, a les comarques gironines. Ara bé, si el vent acaba sent més de gregal, la pluja es concentrarà més cap al sud del territori. En tot cas, fora d’aquests punts, la pluja al sector litoral i prelitoral de Barcelona podria arribar a passar dels 40-50 l/m2 en tot l’episodi, una quantitat d’aigua que serà molt benvinguda.

Mapa d'acumulació de pluja prevista fins al dijous nit
Mapa d’acumulació de pluja prevista fins dijous a la nit

I també temporal de mar i vent

Com no podia faltar en aquestes situacions, la formació d’una borrasca entre les Balears i Catalunya o València, tot dependrà de les futures actualitzacions, afavorirà que el vent i les onades també guanyin protagonisme.

En aquest sentit, es preveu que el mar s’alteri a tota la façana litoral, amb unes onades que podran passar dels 2 metres d’altura, amb àrees de maregassa. Per altra banda, el vent s’anirà reforçant amb algunes ventades fortes entre dimecres i dijous, que podrien superar els 60-70 km/h.

Finalment, caldrà estar ben atents i seguir de ben a prop l’evolució d’aquest canvi de temps, ja que les properes actualitzacions podran afavorir que nevi a cotes més o menys baixes, o que les acumulacions de pluja siguin més destacables en uns punts o en uns altres. A més, les previsions meteorològiques es veuran significativament alterades per la pandèmia del coronavirus, que fa que la fiabilitat de les prediccions siguin menors.