Aspecte actual de les inflorescències del pi pinyoner

Fa dies que a les xarxes socials apareixen fotografies de pol·len dipositat en balcons o terrasses a causa de les darreres pluges. També  imatges de petits núvols —microexplosions de pol·len— als boscos de Collserola o del prelitoral afavorides pel vent.

En realitat el color verd grogós que tenyeix els bassals d’aigua quan plou sol ser una combinació de diferents tipus de pol·len, variable en funció de l’espècie d’arbre que més n’emeti en aquell moment. A principis o mitjans de març —a l’inici del confinament— era sobretot de pi blanc, xiprer i plàtan, tres espècies que pol·linitzaven amb força a Barcelona i rodalia, aleshores.

Segons el darrer informe de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, els arbres que més pol·len emeten a Barcelona i rodalia aquesta setmana són roures i alzines, pi i bedoll. En els tres casos el nivell és mitjà, és a dir,  2 sobre una escala de 4 .

Cal destacar que plàtans i xiprers, que va assolir nivells màxims durant el mes de març, actualment pol·linitzen poc, el nivell és baix, 1/4 en ambdós casos. També és baix, tot i que amb previsió que augmenti, el pol·len d‘olivera.

El pi pinyoner, un arbre que emet grans quantitats de pol·len

Aquesta setmana es poden observar petits núvols de pol·len cap a Collserola i en alguns parcs a causa del vent de ponent que bufa moderat a Barcelona i a l’entorn metropolità. Actualment, el pi que més pol·len emet és el pi pinyoner, el pi blanc ja fa dies que va acabar la pol·linització, tot i que encara pot haver alguns exemplars que n’emeten pol·len.

La gràfica de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’evolució històrica del pol·len de pi permet comparar la concentració de pol·len de pi d’enguany (línia blava) respecte a la mitjana del període 1994-2019.  Es pot observar un primer pic notable —molt per sobre la mitjana— corresponent al pi blanc a principi de març, i que la concentració ha minvat molt durant les darreres setmanes.

La gràfica també permet apreciar que hi haurà un segon bloc de pol·linització de pi a partir d’ara. El pi pol·linitzarà encara durant uns mesos, fins a principis d’estiu. Ho farà sobretot el pi pinyoner.

Cap a l’interior i el nord de Catalunya es produirà la pol·linització d’altres espècies de pi: pinassa, pi roig i finalment pi negre a l’alta muntanya.

Evolució de la concentració de pol·len de pi. Font: XAC

El pol·len del pi pinyoner: escandalós en pol·linitzar però molt poc al·lergogen

Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, destaca que el pol·len de pi en general és poc al·lergogen,  tot i que s’emeti en grans concentracions. En el cas del pi pinyoner, els metges diuen que hi ha molt poques persones al·lèrgiques al seu pol·len.

Una possible explicació —afegeix Belmonte— pot ser pel fet que “es tracta d’un pol·len molt gran i molt antic, que funciona molt lentament, possiblement també per obrir-se i deixar anar el contingut, és a dir, on hi ha els al·lergens.

La temporada d’al·lèrgies encara no ha finalitzat, tot i que sí que pràcticament ho ha fet en el cas del pol·len de plàtan, del qual molts barcelonins en són al·lèrgics. A partir d’ara, i en dies de vent, caldrà estar atents a l’alliberació massiva de les llavors d’aquest arbre, que s’acompanyen d’un plomall altament irritant pels ulls i les mucoses.