L’Institut Català d’Energia (ICAEN) ens dona una sèrie de consells per reduir el consum energètic a casa. Aquestes mesures prenen especial importància en temps de confinament, en què la despesa energètica de les nostres llars, molt probablement, ha augmentat respecte a mesos anteriors. L’ús de la climatització, la il·luminació i dels aparells elèctrics que tenim a casa, ja sigui per estudiar, teletreballar, distreure’ns o cuinar, han augmentat més que mai durant aquestes sis setmanes de pandèmia per la covid-19.

Subministraments bàsics: llum, gas i aigua

Mentre duri l’estat d’alarma decretat pel govern central no es poden suspendre subministraments de llum, gas o aigua a cap consumidor, excepte per qüestions de seguretat. Tampoc es computen els terminis per reclamar rebuts impagats. Una altra mesura d’aquest confinament és que es prorroga de manera automàtica fins al 15 de setembre del 2020 la vigència de l’abonament social.

A banda de tenir en compte aquestes circumstàncies especials, qualsevol persona pot reduir el consum elèctric només amb unes simples mesures. L’ICAEN recorda que “els aparells amb un bon manteniment són més eficients i estalvien energia i diners“:

  • Treure la pols de les bombetes.
  • Comprovar que les finestres tanquen bé.
  • Netejar la part posterior de la nevera.
  • Netejar el filtre de la rentadora.
  • Netejar el filtre dels aparells d’aire condicionat i bombes de calor.

Com estalviar amb climatització?

Durant els dies freds, difícils de viure a partir d’ara, es recomana deixar passar el màxim de radiació solar per escalfar la llar. Quan no hi ha sol, els tendals, persianes i cortines permeten retenir la calor dins de la llar i quan es vulgui ventilar les habitacions es recomana tancar els sistemes de refrigeració.

Durant les hores diürnes es recomana mantenir la llar entre els 19 i els 21 ºC i durant la nit entorn dels 15 ºC i, si pot ser, sense cap sistema de climatització engegat.

Estalvi en l’ús d’electrodomèstics

Rentar els plats a mà pot resultar fins a un 60 % més car que fer-ho amb el rentavaixelles, sempre que s’ompli del tot i s’utilitzi un programa “eco”, de baixa temperatura. No cal esbandir la vaixella, n’hi ha prou retirant en sec les restes d’aliments.

La nevera i el congelador són els electrodomèstics que més consumeixen perquè són els que funcionen permanentment. Podem tenir un bon ús d’aquests aparells mantenint la temperatura de la nevera a 6 ºC i la del congelador a -15 ºC. També és important no obrir i tancar la porta d’aquests electrodomèstics de manera continuada ni deixar molta estona la porta oberta. Un darrer consell és deixar refredar els aliments calents a temperatura ambient, abans de posar-los a la nevera o al congelador.

Per a un bon ús del forn es recomana no obrir la porta innecessàriament, ja que es perd fins a un 20 % de l’escalfor i, si es pot, cuinar més d’un plat alhora per aprofitar al màxim la seva capacitat. No cal escalfar-lo amb antelació per a coccions superiors a una hora i es pot apagar abans per aprofitar l’escalfor residual.

A la cuina podrem estalviar si cuinem per a diversos dies i diversos àpats alhora. També si prioritzem escalfar els aliments amb el microones, abans que amb el forn o la cuina. Quan cuinem és important que la mida de les olles i les paelles sigui superior a la dels fogons i tapar les olles i les cassoles durant la cocció. Utilitzar l’olla a pressió també és una bona recomanació.

En referència a l’assecadora, és important utilitzar-la només si és necessari i estendre la roba per aprofitar l’escalfor del sol sempre que es pugui. En cas de voler utilitzar-la, cal centrifugar la rentadora abans de posar la roba a l’assecadora i si n’hem de comprar una de nova sempre millor comprar-la amb bomba de calor o amb etiqueta A, ja que consumeix la meitat del consum elèctric.

Apagar tots els sistemes elèctrics, en lloc de posar-los en mode d’espera, especialment els aparells més antics, també ens ajudarà a reduir l’import de la factura elèctrica, així com desendollar els carregadors dels endolls quan no els necessitem.

Potència recomanada

Per a un habitatge mitjà, de 60 a 90 m2, la potència elèctrica recomanada és de 3,45 kW. L’ICAEN afirma que hi ha un estalvi de 50 € anuals per cada tram reduït i recorda que des de l’octubre del 2018 es pot contractar la potència en múltiples de 0,1 kW.

Una altra mesura a prendre és instal·lar il·luminació de tipus LED i endolls intel·ligents, així com tenir la factura elèctrica amb discriminació horària. Amb aquest tipus de tarifa el preu de l’electricitat és diferent en funció del tram horari. A l’hora punta l’electricitat és un 16 % més cara i a l’hora vall és un 40 % més barata. L’hora punta és de les 12 h a les 22 h i l’hora vall la resta.

Si volem instal·lar energia renovable es pot consultar el comparador d’ofertes de la CNMC.

Bonificacions

El govern de la Generalitat va aprovar el 19 de març del 2020 una sèrie de bonificacions en el cànon de l’aigua que suposaran un estalvi per a les famílies i les empreses, com, per exemple, la reducció del 50 % del cànon de l’aigua a tots els usuaris domèstics durant dos mesos (abril i maig) i la reducció del 50 % del cànon que paguen les indústries i la resta d’activitats econòmiques (petites i mitjanes empreses, comerços i autònoms).

Algunes elèctriques, com Endesa, ofereixen un 15 % de reducció a la tarifa d’abril i maig, però només via web.