Un informe del Meteocat i l’Hospital Clínic – Universitat de Barcelona basat en un estudi anterior elaborat per Miguel B. Araujo (CSIC) i Babak Naimi (Universitat de Hèlsinki), conclou que els propers dos mesos podrien ser clau per frenar el coronavirus a Catalunya.

La línia dels 15 i dels 20 graus

Segons l’estudi d’Araujo i Naimi

, a partir de 15 ºC el coronavirus perd capacitat de resposta expansiva. L’estudi diu també que, a partir dels 20 ºC a aquesta capacitat expansiva decau a la meitat.

D’aquesta manera es conclou que, fins al moment, la meteorologia d’aquests darrers mesos no ha estat especialment favorable per al control de l’expansió de la covid-19, però sí ho podria ser a partir d’aquest mes de maig.

 Quan se superen aquests llindars?

El Servei Meteorològic de Catalunya ha facilitat els mapes climàtics a escala català on es mostra la temperatura mitjana dels propers mesos per saber en quin moment aproximat es podran superar aquests llindars. 

temperatura mitjana climàtica d’abril. Font: Meteocat

A l’abril només el Delta de l’Ebre registra una temperatura mitjana de 15 ºC, per la qual cosa la meteorologia encara no ha jugat un paper clau en aquesta pandèmia (sempre segons l’estiudi d’Araujo i Naimi)

Però la situació canviaria radicalment amb les dades climàtiques del mes de maig, que ja fan superar aquests 15 ºC a bona part del litoral, prelitoral, Catalunya Central i franja de ponent. Serà el moment en què segons l’estudi previ i l’informe del Meteocat i l’Hospital Clínic- Universitat de Barcelona la meteorologia podria jugar el seu paper a l’hora d’un major control de la covid-19.

temperatura mitjana climàtica de maig. Font: Meteocat

Els mapes climàtics indiquen que és al juny quan la temperatura mitjana comença a superar el llindar dels 20 ºC a molts indrets habitats del territori, una marca (la dels 20 ºC), que l’estudi d’Araujo i Naimi assegura que dificulta en un 50 % la capacitat de transmissió del virus.

Al juliol i agost aquests registres encara es disparen més, amb mitjanes per damunt dels 20 ºC també a algunes valls pirinenques i per sobre dels 15 ºC en alguns punts de mitja i alta muntanya.

temperatura mitjana climàtica de juliol. Font: Meteocat

La pandèmia sembla encara lluny d’acabar-se però el temps (mai millor dit en aquest cas) podria jugar a favor.