Font: Arnald Pons

La temperatura elevada d’aquestes darreres setmanes ha facilitat la floració d’algunes plantes i arbres i el consegüent increment dels índex de pol·len. Els experts alerten que les al·lèrgies han arribat abans d’hora amb efectes com la rinoconjuntivitis i la dificultat respiratòria (asma). Es calcula que 1,5 milions de persones pateixen al·lèrgies a Catalunya, un 20% de la població. D’elles, unes 600.000 són al·lèrgiques al pol·len i espores de fongs segons dades de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica.

Segons els pronòstics de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es preveu una darrera setmana d’hivern amb registres especialment elevats de pol·len de pi, xiprer, parietària i plàtan, malgrat la pluja d’aquest dimecres.

El xiprer bat rècord de nivells de pol·len

Jordina Belmonte, doctora en ciències biològiques, ha assegurat que serà una temporada complicada per a les persones que tenen al·lèrgia al xiprer. Belmonte ha explicat que s’han registrat màxims històrics passant dels 900 als 1.300 de pol·len en l’aire. Els experts diuen que fa 30 anys ningú s’havia que aquesta espècie podia provocar al·lèrgia i que ara ha esclatat amb força a Barcelona.

Les altes temperatures afavoreixen la producció de pol·len

Segons un estudi dut a terme per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, el Departament de Biologia Animal i el de Matemàtiques, de la UAB, les temperatures altes per a l’època i les concentracions atmosfèriques elevades de diòxid de carboni, faciliten la producció pol·línica de les plantes. De fet, fa unes quantes setmanes que la temperatura és càlida i l’ambient és sec, motiu pel qual moltes espècies van començar la floració a final del mes de febrer. L’ambient anticiclònic no facilita la dispersió d’aquestes partícules al·lergògenes i molts ciutadans se’n podran veure afectats durant les properes jornades.

Segons els pronòstics al·lergogens setmanals de la Unitat de Botànica es preveu un increment destacat, a Barcelona, del pol·len de pi, xiprer, parietària i plàtan. Per una altra banda, les previsions meteorològiques apunten a la possibilitat de ruixats dimecres a la tarda. Això facilitaria la neteja ambiental d’aquestes partícules de pol·len que hi ha a l’atmosfera, malgrat que caldria un episodi plujós molt més abundant perquè la millora ambiental fos més notable, ja que a partir de dijous a la tarda pot tornar l’ambient estable i anticiclònic.

El canvi climàtic afavoreix la producció pol·línica

Un treball liderat per investigadors de la UAB ha posat de manifest que l’aire de Catalunya augmenta significativament quant a les concentracions pol·líniques, segons els registres aerobiològics de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, que des de l’any 1994 monitoritza les concentracions de pol·len en diferents punts del país.

L’estudi, publicat a la revista ‘International Journal of Biometeorology’, utilitza mètodes estadístics per veure les tendències en les concentracions pol·líniques anuals a 11 llocs amb rellevància biogeogràfica a Catalunya i durant en un període de 18 anys (1994-2011). Segons els resultats obtinguts i, en un context de canvi climàtic, amb temperatures més elevades i més concentracions atmosfèriques de diòxid de carboni, les plantes tendeixen a augmentar la producció de pol·len. A més, afegeix l’estudi, que en el cas de les plantes anemòfiles, les que asseguren la pol·linització a través del vent, d’això en podria resultar un problema de salut pública si tenim en compte que moltes d’aquestes espècies són altament al·lergògenes i que, amb un clima més càlid, les concentracions de pol·len atmosfèric seran majors que en l’actualitat.