Passats més de 150 anys tornen a tenir valor però, en realitat, els centenars de peces que han sortit a la llum del taller d’Antoni Tarrés van ser descartades pel terrissaire, ja fos perquè no es van vendre o bé perquè no en va quedar satisfet. De fet, prova d’això és que es van esmicolar i utilitzar com a materials constructius en una reforma del taller, ben entrat el segle XIX. Ara, però, els estudiants d’arqueologia de la UB les han desenterrat i remuntat, fet que ha permès descobrir la varietat d’encàrrecs que rebia Tarrés.

S’hi ha trobat, per exemple una casa, probablement per a un pessebre. També rostres asiàtics, que es consideraven exòtics i que estaven de moda. I cinc escuts de monarquies europees, com el de Napoleó III o la de la casa de Savoia. A més, han aparegut peces i escultures destinades a jardins, com la figura d’un tritó, habitual de fonts.

Han aparegut rostres asiàtics, que a mitjan segle XIX es consideraven exòtics i estaven de moda

La novena excavació, la més valuosa

L’excavació del taller d’Antoni Tarrés, situada al Raval —dins el recinte de la Facultat d’Història i Filosofia— va començar fa una dècada i ja s’hi han fet nou intervencions. Cada estiu els estudiants d’arqueologia hi treballen i, de fet, ja s’havien mostrat troballes. Aquesta vegada, però, es considera la tongada més important, en quantitat —centenars de peces— com en qualitat, ja que es troben escultures fetes en col·laboració amb artistes de l’època, com Josep Anicet Santigosa. A la UB ja pensen a anar més enllà.

Els centenars de peces que s’han trobat permetran identificar millor les peces d’Antoni Tarrés que hi ha arreu de Catalunya. A Barcelona es concentren sobretot al Raval i al Gòtic. En trobem, per exemple, a la façana del que va ser el seu taller, a l’actual número 45 del carrer de Tallers.

Ja es pensa en una exposició

“Fa temps que penso que ja toca fer una exposició”, ha reconegut el professor emèrit d’arqueologia de la UB Josep Maria Gurt. La darrera excavació, que ha permès recuperar centenars de peces, l’han convençut que ja s’acosta el moment de fer-la: “La quantitat i la qualitat del que hem trobat ja ens permet mostrar quina era la producció d’aquest taller”.

Fragment d’un escut monàrquic, probablement fruit d’un encàrrec per un esdeveniment a Barcelona relacionat amb monarquies europees