L’any 1895, divuit treballadors reunits en un cafè van crear Pau i Justícia, una cooperativa de consum al barri del Poblenou. Quan, quan ja eren una cinquantena de famílies associades, van comprar un solar al carrer Batista, on entre tots van construir un edifici, treballant voluntàriament  festius i diumenges.

Una referència al Poblenou obrer

Durant els anys de la Segona República, Pau i Justícia es va convertir en una de les entitats més importants de la ciutat amb gairebé sis-centes famílies associades i va ser la cooperativa de consum de referència del Poblenou obrer, on els treballadors trovaben al popular economat tota mena de productes a bon preu. L’any 1935  van impulsar una escola mixta i anys més tard projecte per construir pisos per a més de 300 famílies del barri.

Sebastià Costa, cooperativista de Pau i Justícia, va explicar en aquest capítol de ‘Va passar aquí’ que la cooperativa va ser un niu d’unió entre els treballadors i va permetre una cobertura social per a les famílies.

De cooperativa a teatre

El dinamisme cultural de Pau i Justícia es va traduir en una biblioteca i un teatre que van sobreviure fins als anys 80. Un llegat cultural i social que s’ha enfortit al convertir-se en seu de l’obrador de la Sala Beckett, un espai de creació i experimentació teatral dedicat a dramaturgia contemporània.