La galeria J. Bagot Ancient Art, a la Dreta de l’Eixample, ha prorrogat fins a finals de novembre l’exposició de fotografies de Herbert List. Les instantànies de torsos humans nus que van fer famós el fotògraf alemany s’exposen per primera vegada al costat de peces gregues i romanes que el van inspirar.

El fotògraf de l’ideal clàssic

L’obra de Herbert List està molt marcada per moviments de l’avantguarda com ara la Bauhaus i el surrealisme, però la influència del classicisme romàntic travessa tota la seva trajectòria.

Segons un dels comissaris de la mostra, el galerista madrileny Manuel Fuentenebro Sanz, la producció de List se centra en arquitectures en runes, grecoromanes o posteriors a la Segona Guerra Mundial, i en el cos masculí. Per ell, la idea romàntica de l’homosexualitat a les antigues Grècia i Roma servia als gais de l’època per expressar la seva sexualitat.

La idea romàntica de l’homosexualitat a les antigues Grècia i Roma servia als gais de l’època per expressar la seva sexualitat”
Manuel Fuentenebro Sanz, cocomissari de l’exposició

El diàleg entre List i originals d’època clàssica

Els cossos que fotografia List són fragmentats, com si fossin restes d’estàtues clàssiques, i dialoguen amb peces arqueològiques gregues i romanes, seleccionades per a l’ocasió. Això no s’havia fet mai i ha estat una feina a quatre mans entre Fuentenebro i Bagot. Segons aquest últim, quan trobaven una connexió entre una fotografia i una peça arqueològica seleccionaven els dos objectes.

Quan trobàvem una connexió entre una fotografia i una peça arqueològica seleccionàvem els dos objectes”
Jaume Bagot, director de J. Bagot Ancient Art

Entre aquestes combinacions que han establert els comissaris, destaquen unes escenes de lluita de principis dels anys 30, que mostren al costat d’unes ceràmiques gregues de l’Àtica del segle V aC, amb la mateixa temàtica.

Els cocomissaris han volgut prioritzar les imatges del nu masculí, ja que era una temàtica recurrent en l’època grecoromana i una de les fonts d’inspiració que més va influir a Herbert List.