Que se celebra 12 octubre dia hispanitat

El 12 d’octubre és un dels dies marcats en vermell en el calendari. És festiu a tot Espanya i es commemora el Dia de la Hispanitat, una data que també coincideix amb les festes de la Mare de Déu del Pilar. Però saps realment què se celebra el 12 d’octubre? A continuació et detallem què commemora el Dia de la Hispanitat i com ha evolucionat aquesta festivitat al llarg del temps.

12 d’octubre, festiu a Espanya i Hispanoamèrica

El Dia de la Hispanitat se celebra el 12 d’octubre, una data que recorda l’efemèride de l’anomenat descobriment d’Amèrica per part de Cristòfor Colom l’any 1492. El 12 d’octubre és també el dia oficial de la llengua espanyola i de les festes de la Mare de Déu del Pilar i la Mare de Déu de Guadalupe. També coincideix amb el dia de les Forces Armades espanyoles.

El 12 d’octubre és també festa oficial a bona part d’Hispanoamèrica. Allà, la festa rep també altres noms com Dia de la Raça, Dia del Respecte a la Diversitat Cultural o Dia de la Resistència Indígena.

Una festivitat consolidada en el franquisme

Els orígens de la festivitat es remunten al regnat d’Alfons XIII, quan l’any 1918 es va institucionalitzar inspirant-se en les celebracions del Dia de la Raça als països hispanoamericans. Amb més o menys entusiasme, la festivitat es va consolidar a Espanya sota el règim de Franco. A partir d’aquell moment el 12 d’octubre va passar a ser festiu a tot el país.

El Dia de la Hispanitat va continuar celebrant-se fins a la Transició i a la dècada dels 80 va quedar ratificada en un reial decret al BOE. La Llei 18/1987 (BOE 241/1897) va establir-la de nou com a Dia de la Festa Nacional d’Espanya. Aquesta jornada té com a finalitat “recordar solemnement els diversos moments de la història col·lectiva que formen part del patrimoni històric, cultural i social comú“, segons recull la mateixa llei.

La celebració té partidaris i detractors

Amb els anys, diversos col·lectius i forces polítiques qüestionen la commemoració perquè consideren que té connotacions colonialistes i militaristes. De fet a Catalunya diversos partits independentistes, entitats i fins i tot la mateixa alcaldessa de Barcelona han fet servir el lema “Res a celebrar” fent referència al 12 d’octubre. De fet, hi ha entitats i ciutadans que critiquen la celebració d’aquesta fita perquè va ser un “genocidi”.

A Barcelona, per commemorar el Dia de la Hispanitat el dia 12 d’octubre, hi ha convocades diverses concentracions i manifestacions tant al passeig de Gràcia com a la plaça d’Espanya.