escultura del meridià avinguda meridiana

On ha anat a parar l’escultura ‘Meridià’? Aquesta és una pregunta que es pot formular tot aquell que passegi pels entorns de Glòries i trobi a faltar aquesta peça, que els darrers anys havia estat a l’avinguda Meridiana, concretament entre els carrers de la Independència i del Consell de Cent. La reforma del primer tram de la Meridiana, entre Glòries i el carrer de Mallorca, va obligar a retirar l’escultura. Però on es troba ara mateix?

“Entre caixes i plàstics”

Josep M. Jerez és membre de l’Associació d’Entitats Excursionistes del Barcelonès i organitza les caminades Barnatresc per la ciutat. Fa uns dies, ell i un company seu van voler visitar l’escultura ‘Meridià’ per preparar una activitat de cara a una de les sortides organitzades en grup que plantejaven. La seva sorpresa, però, va ser que l’obra ja no hi era.

El cert és que, ara, la peça està guardada uns metres més enllà: Jerez va trobar-la “entre caixes i plàstics” i “dividida en dos” a la nova plaça de les Glòries. L’Ajuntament, consultat per betevé, confirma que l’obra es troba en un tancat de la plaça, concretament al viver provisional de les alzines del parc de la Canòpia. Però que la previsió és recol·locar-la en una ubicació encara per definir un cop completat el futur Parc de les Glòries.

La història de l’escultura ‘Meridià’

L’escultura ‘Meridià’ és un regal que la ciutat francesa de Dunkerque va fer a Barcelona l’any 1992, just abans de la celebració dels Jocs Olímpics. La peça, obra dels francesos Alain Domingo i François Scali, és d’acer, fa 35 metres de longitud i representa a escala el perfil geogràfic de l’espai que hi ha entre les dues ciutats. L’obra és un homenatge a la implantació del sistema mètric decimal a finals del segle XVIII. Per tal de definir aquest sistema mètric, els científics francesos van fixar que seria la deumilionèsima part del quadrant del meridià que passava per Dunkerque, París i Barcelona.

Inicialment, entre el 1992 i el 2014, l’escultura va instal·lar-se a l’interior de l’antiga anella viària de la plaça de les Glòries. La reforma posterior de l’espai va obligar el consistori a traslladar-la a l’avinguda Meridiana fins ara, que gairebé 30 anys després es troba emmagatzemada i encara sense un emplaçament definit.