La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha descobert aquest dimecres una placa a la plaça de Sant Agustí Vell en record dels coneguts com a Rebomboris del Pa. Aquesta revolta popular, protagonitzada principalment per dones, es va produir com a protesta contra la pujada del preu del pa en la Barcelona del 1789.

Durant el motí es va cremar el forn central de la ciutat, el conegut com a pastim i que havia estat privatitzat dies abans de la revolta. En aquests avalots es van envoltar també les seus d’algunes institucions de la ciutat, entre les quals la casa del capità general de Catalunya, situada al pla de Palau, el conegut popularment com a comte d’El Asalto.

Gràcies a les protestes, finalment les autoritats van concedir la rebaixa del pa, però també es van reduir els preus del vi i l’oli. Arran dels fets, es va iniciar una dura repressió contra la població que va comportar, entre altres accions, l’execució a la força de sis persones, entre elles una dona, Josefina Vilaret, coneguda com “La Negreta”. També, arran dels esdeveniments, van ser deportades unes 90 persones, la majoria nouvingudes a la ciutat de Barcelona.