Una imatge antiga del Portal de l'Àngel, amb el termòmetre Cottet
Una imatge antiga del Portal de l'Àngel, amb el termòmetre Cottet

Un 25 de febrer, però de fa just 66 anys, entrava oficialment en funcionament el termòmetre de can Cottet, una insígnia del Portal de l’Àngel que encara perdura a dia d’avui.

Una idea dels propietaris

La idea va sorgir dels propietaris que, en un dels seus viatges, van veure a Copenhaguen un termòmetre semblant i van voler obsequiar la ciutat de Barcelona amb un instrument semblant, que alhora serviria per atreure clientela.

En aquells temps, cap empresa estatal va poder fer-se’n càrrec de la seva creació, per la qual cosa va ser una empresa alemanya la qui el va acabar construint. L’escala, que va dels -5 ºC als 40 ºC va ser posada en dubte en un primer moment, atès que es donava per fet que mai no s’arribaria al mínim.

Primeres dades, de rècord

Tot i això, capricis de la vida, aquell febrer del 1956, Barcelona vivia la pitjor onada de fred del segle i, uns dies abans el termòmetre Cottet assolia valors inferiors als -5 ºC, cosa que no ha tornat a passar des d’aleshores.

Aquell febrer, la temperatura va arribar als -10 ºC a l’Observatori Fabra, rècord de fred absolut de tota la seva sèrie de dades, que comença l’any 1913.