La competició entre l’Ajuntament i el MACBA pel solar on hi ha la capella de la Misericòrdia (al carrer de Montalegre) escriu un nou capítol. Tot i que el MACBA té permís per fer-hi l’ampliació del museu des del 2013, el govern d’Ada Colau vol recuperar el solar per construir-hi el nou CAP Raval Nord.

En els últims mesos, l’executiu municipal ha assegurat que la capella de la Misericòrdia és l’únic lloc del Raval Nord on es pot instal·lar el centre sanitari i, per això, ha posat a disposició del MACBA sis alternatives on ampliar les sales d’exposició. Ara bé, aquest dilluns la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha rebaixat la tensió i ha confiat als tècnics la decisió final d’on fer el CAP.

Un grup de treball sense calendaris en tindrà l’última paraula

Després que l’Ajuntament presentés al MACBA les alternatives per fer-ne l’ampliació, el museu va decidir crear un grup de treball (format pel mateix museu, l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat) per estudiar totes les propostes que hi ha sobre la taula. De fet, els tècnics que participen en aquest grup hauran d’extreure dues conclusions: on fer l’ampliació del MACBA i on construir el nou CAP Raval Nord.

Tot i que el govern municipal segueix apostant per la capella de la Misericòrdia, Gala Pin s’ha obert a acceptar una altra ubicació: “Si els tècnics diuen que hi ha un altre emplaçament viable, evidentment n’acatarem la decisió”, ha dit en la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del mes de febrer. El grup de treball es reunirà per primera vegada aquesta setmana però no té calendari per arribar a una conclusió.

El futur del MACBA, en suspens

En paral·lel a això, la Comissió d’Economia d’aquest dimarts també haurà de votar si revoca o no el pla del MACBA Estratègia 2022, el document que diu que el museu ha de créixer al solar de la capella. Tot i que alguns grups de l’oposició han demanat a Gala Pin que retiri aquest punt de l’ordre del dia, la regidora de Ciutat Vella ha dit que el mantindrà per agilitzar els tràmits si el grup de treball determina que el CAP s’ha de fer a la capella. Sí que s’ha compromès, això sí, a no dur la revocació de l’Estratègia 2022 al plenari fins que els tècnics del grup de treball facin públiques les conclusions.

Així, Pin s’ha defensat de l’embat de tota l’oposició (amb l’excepció de la CUP). Carmen Andrés (PSC) ha retret a la regidora que hagi “enfrontat el barri i també les conselleries de Salut i de Cultura” per la gestió del futur del MACBA, mentre que Marilén Barceló (Cs), Montse Benedí (ERC) i Alberto Villagrasa (PP) han coincidit a demanar a Pin que “busqui una solució i no generi conflicte”. Per la seva banda, Jaume Ciurana (PDeCAT) l’ha acusat d’haver comès “clarament deslleialtat institucional”, mentre que Maria Rovira (CUP) ha assegurat que “el conflicte és entre les elits i les classes populars”.