Metges sense Fronteres ha assessorat la Generalitat en la planificació del nou recinte sanitari que s’instal·larà a la Fira de Barcelona. L’equipament ha de servir per acollir els malalts lleus, però segons el seu president David Noguera, ha de disposar dels mitjans tècnics i humans per poder tractar malalts més greus o pacients que empitjorin durant l’ingrés. Des de l’oenagé asseguren que en aquesta crisi del coronavirus han vogut aportar la seva experiència.

Noguera ha definit el moment actual com una situació d’emergència en la qual hi ha una amenaça real i que administracions i societat han d’estar preparats i anticipar-se, ha recordat que “en gestió d’emergències un cop ha finalitzat el pitjor escenari possible t’has d’imaginar quin seria el següent escenari pitjor possible”. Si el nombre de pacients sobreïx el sistema sanitari instruments d’emergència com aquest hospital han de garantir l’atenció mèdica. Ha desitjat que “tant de bo el sistema aguanti, no ingressi ningú i tinguem un hospital buit”, però ha assenyalat que la capacitat dels hospitals està al límit.

“No hem sabut dimensionar aquesta epidèmia”

Des de Metges sense Fronteres han insistit en la valuosa tasca dels sanitaris i han assegurat que serà en les properes setmanes i mesos quan s’avaluarà els plans d’actuació per determinar si han estat efectius o insuficients. “Tots compartim la impressió que no hem sabut dimensionar aquesta epidèmia, però avui dia hi ha suficient nivell d’alerta i les administracions estan intentant gestionar les conseqüències d’aquesta crisi.”

També ha recordat que la crisi no acaba aquí i tenen la mirada posada a llocs on encara serà més complexa la gestió de la pandèmia. Per exemple a països on habitualment treballen i on l’epidèmia conviurà amb conflictes armats i sistemes sanitaris més precaris.