S’extremen les mesures per contenir el coronavirusEl president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, acaba d’anunciar en una compareixença aquest dissabte a la tarda que durant les dues properes setmanes tots els treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa i no anar a treballar. Per tant, a la pràctica això suposa un enduriment del confinament arreu de l’Estat. La mesura s’aprovarà aquest diumenge en un Consell de Ministres extraordinari i ja s’ha comunicat als agents socials, és a dir, empresaris i sindicats.

 

Els treballadors que s’hagin de quedar casa entre el 30 de març i el 9 d’abril -ambdòs inclosos- rebran un permís retribuït per rebre el seu salari i un cop superada la crisi hauran de recuperar les hores progressivament. Sánchez ha qualificat la mesura “d’excepcional”, però ha dit que s’emmarca en els dies i les hores “més dures i tristes i amargues”. El president Sánchez ha afegit que la mesura s’ha decidit d’acord amb les recomanacions del comitè de la covid-19. I, de fet, ha remarcat que en realitat es tracten només de vuit dies, perquè pel mig hi ha les vacances de Setmana Santa. Pedro Sánchez ha remarcat que es tracta “d’un exemple de solidaritat”.

El president assegura que ens estem apropant al pic de l’onada i que és el moment “de no abaixar la guàrdia”. I ha apuntat que les mesures decidides van en la direcció correcta i que si s’extenen “durant les properes dues setmanes, es podrà vèncer abans el virus”. Fa sis dies que Sánchez va anunciar l’ampliació de l’estat d’alarma 15 dies més, fins a l’11 d’abril.

Les peticions a Europa

La compareixença també ha tingut un espai destacat per les peticions del Govern espanyol a la Unió Europa. El president Sánchez ha demanat mesures comunes entre els socis comunitaris per aturar un virus “que ni entén de fronteres, ni tampoc de color polític en els governs”. Per això Sánchez ha destacat que la UE “no pot fallar i no ha de fallar” i que calen “proves de compromís real per demostrar que escolta i actua amb contundència”.

L’Ajuntament lamenta que la mesura “arriba tard”

Qui ja ha reaccionat a l’anunci del president del Govern espanyol és l’Ajuntament de Barcelona. En una piulada, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha lamentat que la nova mesura “arriba tard” però, per altra banda, ha celebrat que es faci “amb incentius potents per evitar la destrucció de treball i amb la prohibició d’acomiadaments”.