S’ha acabat comprar “sobre la marxa”, sense llista de la compra i adquirint pocs productes diferents dies de la setmana. El confinament pel coronavirus i les mesures imposades pels establiments comercials per prevenir-ne el contagi han modificat substancialment la manera com anem a comprar menjar. La imatge més evident són les cues que provoca la limitació dels aforaments en supermercats i altres comerços. També els guants que s’ofereixen a la porta d’alguns, i l’ús dels quals, juntament amb les mascaretes, ha recomenat avui el conseller d’Interior Miquel Buch. Però hi ha altres hàbits nous.

Els carretons i les bosses grans s’han convertit en equipaments imprescindibles. “Comprem més”, assegura per exemple la Mireia Vallés, “perquè ja penses en coses que potser no se t’han acabat, però les compres per no haver de fer cua un altre dia”. Cal reduir el nombre de viatges al súper i per això els que abans compraven gairebé diàriament, com la Carme Moreno, ara surten “un dia a la setmana, normalment dissabte i amb una llista de la compra”.

Aquest comportament, i que molta gent ha deixat de treballar o té flexibilitat per fer-ho des de casa, ha significat també canvis en els horaris de comprar. Molts comerços petits, com la xarcuteria Siscart, van decidir fa dies tancar a la tarda. La majoria de clients es concentraven al matí.

El mercat, “com un dissabte normal”

On aquest dissabte l’activitat ha continuat sent molt similar a la d’un cap de setmana normal és als mercats, tot i que s’ha intensificat el servei a domicili. Per exemple, al de la Llibertat, a Gràcia, “ha estat com un dissabte normal”, explica la paradista Eva Munllonc. “Cues de sis, set, vuit persones, i molta gent que no respecta les distàncies”, es queixa. Tot i que es fan recordatoris constants als clients, al mercat no es fa un control d’accés. “Nosaltres ja els diem que truquin abans perquè és millor recollir el paquet, pagar-lo i marxar”.