La situació a les residències geriàtriques de Barcelona, com arreu de l’estat, és en un punt insostenible. La portaveu de la Coordinadora de Residències 5+1, María José Carcelén, assegura que si la situació pel coronavirus continua igual  “ens plantejarem anar a la fiscalia perquè entenem que s’està posant en risc la vida i la salut de gent absolutament vulnerable”.

Carcelén assegura que s’està en una situació “desesperada” i que no només “no s’està fent bé l’aïllament sinó que aquest descontrol i aquesta manca de personal provocarà que hi hagi fins i tot falta d’higiene”.

Recuperar la gestió dels centres públics

D’altres familiars, com el representant d’usuaris de la residència de la gent gran Bon Pastor, Raúl Blanco, reclamen que la Generalitat assumeixi la gestió directa d’aquells centres públics que té externalitzats. Afirma que “són places públiques de la Generalitat” i per tant, l’executiu català ha “d’assumir-ne el control” i “deixar de banda les empreses gestores”.

Morts que no es comptabilitzen

Les morts en els centres geriàtrics es van incrementant però algunes de les defuncions no es comptabilitzen. Segons Blanco, a la residència del Bon Pastor ja hi han mort sis persones. Una d’elles confirmada per Covid19 i cinc més de sospitoses d’aquesta afecció. Diu “sospitoses” perquè no se’ls va poder fer el test.

L’ACRA reconeix la gravetat de la situació

La portaveu de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, entitat que gestiona 43.000 de les 57.000 places geriàtriques de Catalunya,  Cinta Pascual, afirma que “han fallat totes les eines de prevenció que teníem i ara estem buscant solucions ràpides”. Reconeix la manca de recursos, protecció i condicions laborals del personal que treballa a les residències i demana celeritat en els ajuts per part de la Generalitat.  Afirma que “en aquests moments qui més està patint i està terriblement tensionat és el Barcelonès i, sobretot, la ciutat de Barcelona”.  Pascual conclou que “aquests centres que han patit tant estan molt tocats i per tant, ara ja no és una broma. Exigim que incideixin ràpidament sobre el problema, que ja és persistent i que es situïn les residències en el lloc d’atenció que haurien d’estar”.

Els familiars, per la seva banda, reiteren que es facin els tests del Covid19 i que els malalts i persones asimptomàtiques s’aïllin en hotels medicalitzats. La Generalitat afirma que entre diumenge, 29 de març, i dilluns, 30, començarà el trasllat de persones grans cap a aquests nous equipaments.