malbaratament aliments

Què podem fer amb tot els sobrants dels aliments, que sovint van a parar a les escombraries? La cuinera Marta Gil ens proposa, des de l’Aula de Cuina del Mercat de la Boqueria, aquest taller de cuina de reaprofitament, acompanyada de la tècnica de projectes d’educació de la Fundació Espigoladors Nuria Cases.

El malbaratament, una assignatura pendent

La portaveu de la Fundació Espigoladors explica que un de cada tres aliments que es produeixen al món van a parar a la brossa, això vol dir que en un any es llencen 1.300 milions de tones d’aliments que es podrien haver consumit. I una reflexió: amb la meitat del que llencem podríem alimentar totes les persones que passen fam al món.

La Fundació Espigoladors es dedica a espigolar, és a dir, recullen la fruita i verdura que es queda tirada al camp perquè no és apta per a la venda. La recuperen i la introdueixen a sectors socials vulnerables. És una tasca que s’acompanya de la prevenció del malbaratament alimentari a través de donar suport i compartir coneixement entre les persones de la cadena alimentària per posar solucions transformadores.

Recepta malbaratament

Segons la FAO ( organització NAcions Unides Alimentació i Agricultura ), un 8 % de les emissions de CO2 que s’emeten a l’atmosfera estan relacionades amb el malbaratament alimentari. Per fer-nos-en una idea si posem el malbaratament a la llista de països que produeixen més emissions de gasos d’efecte hivernacle ocuparia el tercer lloc.

En un context emergència climàtica, cal anar al detall. Per menjar-nos un tomàquet es calcula que fem servir 50 litres d’aigua, i si acabem llençant molt d’aquests aliments els llencem tal com han estat envasats i per tant generem molts residus. Si comprem productes de proximitat, també estalviem el transport i per tant reduïm l’impacte ambiental.


Recepta de brou de reaprofitament     

Ingredients

  • Espines de peix de roca 
  • Caps de gambes i peix 
  • Part verda del porro 
  • Part externa de la ceba 
  • Pells de pastanaga 
  • Pells de carxofa 
  • Fulla verda de la pastanaga 
  • Polsim de safrà 

Preparació

  • Passar per la cassola les espines i els caps a foc fort 
  • Quan ja canvien de color, afegir-hi les verdures i cobrir-ho d’aigua 
  • Podem afegir-hi sal o aigua de mar 
  • Un cop passat 30 o 40 minuts ho colem i hi posem el safrà
  • Guardem el brou en un recipient de vidre 

Ens pot anar molt bé per a qualsevol recepta de peix o de llegum, o bé podem prendre el brou per acompanyar qualsevol àpat. També podem afegir-hi pasta o arròs per preparar una sopa de peix.