gana emocional

Per evitar menjar per ansietat, el primer que hem de fer és aprendre a diferenciar quan la gana és real i quan és emocional. Sovint aquesta última ens porta a obrir la nevera i picar per ansietat, i això provoca diferents problemes de salut com trastorns de la conducta alimentària, excés de pes o altres patologies com les càries relacionades amb el consum habitual de triglicèrids, greixos de difícil absorció i que s’acumulen al nostre cos.

La gana emocional i la real

La nutricionista experta en nutrició celular Dorte Froreich explica que la gana fisiològica o real apareix de manera gradual i podem controlar-la. Se sent a l’estómac i sense preferir cap aliment en concret. Deixem de menjar quan estem satisfets.

La gana emocional apareix de sobte, i per tant s’ha de satisfer al moment. Prové d’una alteració emocional que crea ansietat i la notem entre la gola i el pit desitjant un gust o aliment determinat, sovint dolç. No tenim la sensació de satisfer la gana, un fet que provoca culpabilitat.

Com evitar menjar per ansietat?

Froreich recomana desviar l’atenció a una altra activitat física o mental per ignorar la necessitat de menjar per ansietat i detectar en quin moment del dia ens passa per buscar un aliment saludable de substitució. Alguns consell per evitar la ingesta emocional:

  • Hem de reduir la quantitat de sucre, perquè aquest endolcidor provoca addicció.
  • La set es pot confondre amb gana, per això cal beure molta aigua.
  • La son provoca un desequilibri hormonal i, per tant, dormir poc incrementa la sensació de gana.
  • És important menjar cada 3-4 hores per evitar tenir gana.
  • Reduir la compra dels aliments temptadors a ocasions especials.
  • Les dietes que limiten grups d’aliments també ens generen ansietat.

Taller de cuina emocional per posar color i alegria als plats

En el marc de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, la cuinera Marta Gil ens proposa des de l’Aula de Cuina del Mercat de la Boqueria  receptes saludables de cremes de verdures. L’acompanya la nutricionista Dorte Froreich, que destaca la importància dels colors i les verdures amb vitamines i minerals, ideals per al nostre estómac i el nostre equilibri emocional.

La proposta és una relació saludable amb el menjar, aprofitant aliments de temporada i deixant que la creativitat entri a la nostra cuina, amb receptes poc complicades plenes de gustos, olors i colors.

Recepta: Crema de carbassa amb llentia coral

Ingredients

  • Carbassa tipus violí
  • 50 g de llentia coral
  • 1 porro 
  • llavors i pipes

Preparació

  • Partim la carbassa per la meitat.
  • Posem el forn a 175º durant 40 minuts.
  • Coem el porro i la llentia en una olla amb caldo de verdures d’aprofitament durant 20 minuts.
  • Afegim la carabassa al caldo.
  • Ho triturem tot i rectifiquem de sal.

Podem guardar un tros de carbassa cuita per a altres receptes, com ara un paté de cigrons amb carbassa amanit amb oli d’oliva. Als caldos podem posar una got d’aigua de mar tractada per a cuina i així evitem salar el brou.

Recepta: Crema de coliflor

Ingredients

  • Un grapat d’ametlles
  • 1 bròcoli
  • 1 coliflor
  • un polsim de nou moscada, canyella i pebre

Preparació

  • Posem ametlles en remull durant 4 h abans de tallar-les.
  • Fem el bròcoli i la coliflor al forn a 175º durant 30 o 40 minuts.
  • Ho triturem tot i hi afegim nou moscada, canyella i pebre.

Podem fer qualsevol tipus de verdura de temporada, proveu de fer-ho sense oli.