16 dones joves provinents de diferents països s’ajunten a la cuina de Can Batlló per compartir receptes a l’hora que reben formació. Participen en el projecte Food relations, una iniciativa europea d’inserció social i laboral que pretén empoderar i promoure l’ocupació de dones d’orígens i cultures diferents.

L’objectiu és fer comunitat i adonar-nos que totes som capaces de compartir i ensenyar el que sabem, que és més del que pensem”, afirma Núria Casas, de la fundació Espigoladors, que col·labora en aquest projecte, impulsat per l’Associació Benestar i Desenvolupament.

Participants del Food relations cuinant a Can Batlló

Empoderament femení a través de la cuina internacional

El projecte Food relations s’està desenvolupant a Can Batlló, al barri de la Bordeta. Les formacions estan vinculades amb la cuina saludable de baix cost, l’aprofitament alimentari i els procediments de baixa eficiència energètica. La part pràctica inclou sessions de cuina, en què les participants aprenen a elaborar plats d’arreu del món i a crear un menú fusió intercultural per a 30 persones.

Per fer-ho les dones s’han agrupat en dos equips més reduïts i han confeccionat dos menús diferents: la primera proposta és un plat combinat que incorpora akara (bunyols senegalesos), briwat (empanades marroquines), yellow rice (arròs a l’estil de Nigèria), humita (pastís de blat de moro típic dels països andins) i ají de gallina (plat típic del Perú). El segon menú inclou pastela marroquina (una empanada marroquina dolça i salada), pupusa (un pastís típic d’Hondures) i kheer (arròs amb llet d’orígen pakistanès).

Participants del Food relations cuinant a Can Batlló

Un programa de capacitació laboral amb acompanyament individualitzat

L’objectiu de Food relations és acompanyar les dones en el procés de capacitació professional i també sensibilitzar la ciutadania sobre les dificultats que han de superar aquestes participants per trobar feina. D’altra banda, el projecte també vol contribuir a reduir la feminització de la pobresa donat que entre la població empobrida cada cop hi ha una major proporció de dones, sobretot migrants i de classe treballadora.

El projecte Food relations durarà fins al desembre i els propers mesos les participants rebran formacions relacionades amb l’economia solidària, emprenedoria, noves tecnologies, organització col·lectiva i competències comunicatives. La tercera edició del projecte coincideix amb la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible el 2021 de Barcelona.