El Parc de la Barceloneta ha estat aquest dissabte l’escenari d’un dinar per a 200 persones, emmarcat en la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible. Ha estat un àpat gratuït de reaprofitament d’aliments per sensibilitzar la població sobre el valor dels aliments i la prevenció del malbaratament alimentari.

Un menú a base d’aliments malbaratats

Segons la Plataforma Aprofitem els Aliments, el que s’ha fet és rescatar uns aliments que anaven a ser descartats per donar-los una segona oportunitat i convertir-los en bons plats. És a dir, s’ha fet un reaprofitament d’aliments. Sovint descartem aliments que són òptims per al consum i, en canvi, no tenen un aspecte perfecte. Això perjudica tota la cadena, que s’imposa l’obligació d’aconseguir el màxim de peces d’aparença perfecte. Per aconseguir-ho se sobreprodueix. I aquesta sobreproducció genera més residus.

Per elaborar el menú s’ha comptat amb la col·laboració de comerços i forns de pa de la zona, que han donat l’excedent alimentari que anaven a malbaratar. Com que amb el que s’havia recollit al barri de la Barceloneta no en feien prou per fer un dinar per a 200 persones, s’ha recorregut a més col·laboradors. En aquest sentit, i de manera puntual un cop les entitats socials ja havien recollit tots els productes que els feien falta, Mercabarna ha donat aliments per a aquest dinar.

El repte és demostrar que podem alimentar moltes persones només amb aliments que s’anaven a malbaratar.

Activitats i tallers per impulsar un canvi alimentari

Durant tot el matí s’han dut a terme xerrades per conscienciar sobre la importància d’un canvi d’alimentació més saludable, i més respectuosa amb el medi ambient. És a dir, no només preocupa el malbaratament alimentari, sinó també els residus que genera l’actual sistema de consum. Una de les activitats s’ha adreçat als més menuts. S’anomena Vaixelles Comestibles i serveix perquè els infants coneguin les diferents opcions que els ofereixen les verdures i les fruites. Les capes de ceba serveixen com a cullera i els porros, per exemple, poden ser pots per guardar una pastanaga. Són alguns dels exemples creatius que han pogut provar avui. En tots els casos, les activitats lúdiques busquen un canvi d’alimentació, i els pares han aprovat aquesta iniciativa que els ajuda a transmetre aquests valors des de ben petits. Aquest mes d’octubre la ciutat concentra un seguit d’activitats com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.