Aquest dimecres a la nit s’ha celebrat al Teatre Lope de Vega de Sevilla la gala de presentació de l’edició del 2020 de la Guia Michelin per a Espanya i Portugal. Fins ara Barcelona tenia 30 estrelles, una menys que el 2018, repartides en 22 restaurants. El nou volum de la guia, que enguany ha arribat als 110 anys, ha distingit de nou 22 restaurants barcelonins que sumen una estrella més ja que l’Angle, de Jordi Cruz, passa d’una a dues estrelles.

Els restaurants de Barcelona que guanyen la primera estrella Michelin

En el capítol de noves entrades al palmarès de restaurants amb estrella els primers a sortir han estat els barcelonins Aürt, del xef Artur Martínez al passeig del Taulat, 262, i el Cinc Sentits, del carrer d’Entença, que recupera l’estrella que va perdre l’any passat. En canvi hi ha dos noms que desapareixen de la llista: el Gaig, de Carles Gaig, i La Barra, que va entrar a la llista en la darrera edició.

D’una a dues estrelles

El restaurant Angle, de Jordi Cruz, a l’Hotel Cram, ha sumat una estrella i ja en té dues. L’establiment del xef mediàtic, que també té tres estrelles amb l’ÀBaC, és l’únic barceloní nou a la llista dels restaurants amb doble distinció.

Mantenen les tres estrelles Michelin

De fet Cruz ha mantingut la màxima distinció per al restaurant ÀBaC, que continua al pòdium dels restaurants amb tres estrelles, una fita que també ha aconseguit el Lasarte, de Martín Berasategui. Dins l’àmbit de tot Catalunya l’altre restaurant amb triple reconeixement és El Celler de Can Roca. La màxima distinció s’ha de revalidar d’edició en edició.

La guia turística, que recull 1.500 restaurants, creix any rere any amb la constatació que cada vegada hi ha més turisme que tria una destinació en funció de l’oferta gastronòmica. De fet, segons s’ha pogut sentir durant la gala, el 15 % dels turistes que visiten l’estat espanyol ho fan pel menjar.

Sopar de gala per als 500 convidats

Després de proclamar-se els noms dels restaurants estrellats els 500 convidats a la gala han assistit a un sopar. Sota la batuta d’Ángel León, del restaurant Aponiente, que té tres estrelles, els xefs que han ideat i cuinat el sopar han estat: Julio Fernández (Abantal, Sevilla), Xanty Elías (Acánthum, Huelva), Pedro Sánchez (Bagá, Jaén), José Álvarez (La Costa, El Ejido), José Carlos García (Restaurant José Carlos García, Màlaga), Juanlu Fernández (LÚ Cocina y Alma, Jerez de la Frontera) i Paco Morales (Noor, Còrdova), tots ells amb una estrella Michelin.

Bib Gourmand

A banda de les estrelles durant la nit de presentació de la Guia Michelin també s’han reconegut els restaurants Bib Gourdmand, una distinció que s’atorga a establiments que permeten viure una experiència gastronòmica per un preu inferior als 35 €. I per primera vegada s’ha distingit el restaurant amb millor aposta per la sostenibilitat. El guanyador ha estat Aponiente, d’Ángel León.