El poeta Joan Margarit, de 81 anys, ha estat reconegut amb el Premi Cervantes 2019. És el premi literari més prestigiós dels que es concedeixen a Espanya i està dotat amb 125.000 euros. El jurat ha justificat el guardó per una obra poètica de “profunda transcendència” que ha enriquit tant la llengua espanyola com la catalana i que representa, al seu entendre, la “pluralitat de la cultura peninsular en una dimensió universal de gran mestratge”.

La trajectòria

Arquitecte i catedràtic jubilat de càlcul d’estructures de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, ha dedicat la seva vida a l’escriptura. Va començar la seva trajectòria el 1963 amb la publicació de ‘Cantos para la coral de un hombre solo’. Les primeres obres són en castellà, però a partir dels anys 80 va passar a utilitzar el català. Ell mateix es defineix com un poeta bilingüe: “Escric els meus poemes en català, però no els tradueixo ni els faig traduir al castellà sinó que les dues versions d’un mateix poema estan escrites gairebé alhora en les dues llengües”. Entre els títols més destacats hi ha ‘Joana’, dedicat a la seva filla; ‘Casa de misericòrdia’, i ‘Càlcul d’estructures’.

Altres guardons

El Premi Cervantes no ha estat l’únic reconeixement que ha rebut Margarit.  El 2008 van atorgar-li el Premi Nacional de la Generalitat i el Premi Nacional de Poesia del Ministeri de Cultura per l’obra ‘Casa de misericòrdia’. Fa dos anys va guanyar el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda de Xile i aquest mateix 2019 se li ha concedit el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana. A més, ha estat distingit amb el Premi Rosalía de Castro (2008) i el Premi Víctor Sandoval Poetes del Món Llatí al conjunt de la seva obra juntament amb el poeta mexicà José Emilio Pacheco.