El Teatre Romea ha acollit l’acte de lliurament del primer Premi Teresa Cunillé de recerca sobre història del teatre català. L’historiador, professor de teatre i escriptor Eduard Molner ha estat escollit guanyador pel seu estudi ‘Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu. Un exemple d’èxit del Paral·lel’.

En l’estudi, que publicarà l’Institut del Teatre, Eduard Molner recupera l’exitosa estrena, el 1922, de ‘Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu’, que es va representar al Teatre Espanyol del Paral·lel. Una obra dramàtica que va ser la més vista dels anys vint del segle passat i que per Molner és un exemple del teatre popular de l’època. Molner analitza el contingut de l’obra i l’impacte que va tenir en l’imaginari popular i en el teatre posterior. De fet, va tenir seqüeles en forma de sarsuela i de pel·lícula muda.

Lliurament del Premi Teresa Cunillé

El lliurament del premi l’ha fet la mateixa Teresa Cunillé. La veterana actriu va ser la instigadora del guardó, que han promogut l’Institut del Teatre i la Propietat Romea. Durant l’acte han llegit unes paraules la membre del consell directiu de la Propietat Romea Laura Cendrós i el membre del jurat Narcís Comadira, qui ha detallat els criteris que ha tingut en compte el jurat per escollir l’obra de Molner. El punt final l’ha posat l’actriu Lloll Bertran, qui ha aparegut des de la platea assegurant que ella era la Marieta de l’ull viu. En la seva intervenció ha cantat precisament ‘Baixant de la Font del Gat’, cançó popular que va inspirar els autors de l’obra estrenada l’any 1922, Josep Amich i Bert (conegut artísticament com Amichatis) i Gastó A. Màntua.