El fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem (TS) José Antonio Martín Pallín i el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo han rebut aquest dilluns el Premi Internacional Alfonso Comín. La fundació que atorga el guardó ha volgut reconèixer “el seu compromís amb una concepció i una visió democràtiques del dret i de la justícia […] que protegeixi sempre els drets cívics i polítics”, ha explicat la presidenta de la fundació, Maria Lluïsa Oliveras.

En els discursos posteriors a l’entrega dels guardons, tots dos han criticat la judicialització de la política a l’Estat “amb l’excusa de Catalunya” i han qualificat el moment actual de “greu” des del punt de vista de “la salut democràtica”. Així, Martín Pallín ha explicat que “no és bo que un país estigui governat pels jutges, quan això passa, és símptoma d’una patologia que indica que el sistema ha fallat“.

Per la seva banda, Pérez Royo ha estat més contundent i ha titllat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut com “un cop d’Estat perpetrat pel PP” que, al seu parer, va suposar “fer miques el model territorial de la Constitució, que es basa en el pacte entre els parlaments [espanyol i autonòmic] i la ratificació en referèndum”. En aquest sentit, ha concretat que “Catalunya és la prova de foc per a la democràcia espanyola” i ha emfatitzat que “si a Catalunya no hi ha democràcia, no n’hi haurà a Espanya”.

Compromís amb la justícia social

El Premi Internacional Alfonso Comín, que atorga la Fundació Alfons Comín, reconeix públicament des del 1984 persones o col·lectius compromesos amb la justícia social. En l’edició passada, el guardó es va concedir al patiment dels migrants centreamericans i a la tasca duta a terme per l’alberg La 72. De fet, la presidenta de la fundació, Maria Lluïsa Oliveras, ha explicat que “per segon any consecutiu no hi és [a l’entrega dels guardons] el fill de l’Alfons, en Toni Comín“, que és a Brussel·les, una circumstància que els premiats han lamentat, tot recordant que “no hi som tots els que hi hem de ser”.