Barcelona esdevé durant tres dies capital gastronòmica mundial amb la celebració del Fòrum Gastronòmic al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. La pràctica totalitat del pavelló 8  s’omple d’expositors, demostracions, ponències i conferències sobre el sector de la restauració. Venen més de 50 xefs de tot el món, entre els quals sumen una trentena d’estrelles Michelin. Xefs que cuinen en directe però que també debaten sobre el futur del sector.

Sessions de cuina en directe

El programa del Fòrum Gastronòmic ha arrencat aquest dilluns amb sessions de primer ordre: els xefs Oliver Peña, del restaurant Enigma; Paco Pérez, del restaurant Miramar, i Carme Ruscalleda, xef del Sant Pau Tòquio, que donen a conèixer les seves últimes creacions. A mig matí s’ha celebrat una taula rodona en què es debat el paper de les dones en el sector de la gastronomia. Sota el títol ‘El talent no té gènere’, han parlat les xefs Ada Parellada, Lucía Freitas, María José San Román i María José Martínez. De fet, un dels eixos del saló és reivindicar el paper de la dona en aquest àmbit.

fòrum gastronòmic

FòrumLab debat sobre el futur del sector

Una de les novetats d’aquesta edició, que també és la primera en què Fòrum Gastronòmic s’ha aliat amb la societat Alimentaria Exhibitions, de Fira de Barcelona, és l’espai FòrumLab. Aquest és el punt de reflexió del saló al voltant de la restauració del futur amb tres eixos programàtics: negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat.

Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic, explica que “en aquest espai no es cuinarà ni es tastarà res”, sinó que “estarà dedicat en exclusiva a reflexionar sobre com innovar en un sector que està en permanent transformació”. En el bloc dedicat a la sostenibilitat, impulsat per la Fundació Alícia, es fan debats sobre si és econòmicament rendible ser sostenible. El xef Xavier Pellicer parlarà sobre agricultura biodinàmica i Manel Casanovas explicarà la seva experiència a El Miracle sobre si és una utopia o realitat ser sostenible en un entorn rural.

fòrum gastronòmic

Dins del bloc de gestió i negoci es fan debats sobre què fer per vendre i guanyar més i també per aconseguir la fidelització del client. El xef Víctor Quintillà, de Lluerna Restaurant, donarà la seva visió de la importància d’oferir varietat per fidelitzar la clientela. I en el bloc dedicat a la digitalització, el guru d’Instagram Phil González explicarà com fer servir aquesta xarxa social per seduir per la vista.